Srpskim juniorima zlato i srebro za kraj turnira u Njitri 1Foto: Podunavlje.info

Mladi srpski strelci vraćaju se sa 24. turnira „Olimpijske nade“ u slovačkoj Njitri sa 12 osvojenih medalja, saopštio je Streljački savez Srbije (SSS).

Danas, drugog dana takmičenja, svi strelci su se nadmetali u apsolutnoj konkurenciji (juniorska i kadetska kategorija zajedno) i osvojili jednu zlatnu i srebrnu medalju. Zlato za Srbiju je osvojila Aleksandra Havran. Bila je najbolja u takmičenju devojaka puškom, u kome je Teodora Vukojević stigla do srebra.

Naši takmičari su prvog dana osvojili 10 odličja, pa se sa ukupno 12 medalja vraćaju iz Slovačke, sa turnira, na kome su sem naših i domaćih, učestvovali i strelci iz Češke, Ukrajine, Švedske, Crne Gore, Mađarske, Rumunije i Bugarske.

Tri srpske takmičarke su stigle do finala juniorki puškom. Posle desete (od 24) serije poređale su se od prvog do trećeg mesta. Trku je u tom trenutku vodila Marija Kolarević, ispred Teodore Vukojević i Aleksandre Havran. Ubrzo je 14-godišnja pionirka Jedinstva iz Stare Pazove Aleksandra Havran, najmlađa finalistkinja, preuzela čelnu poziciju, koju nije ispuštala do kraja. Osvajanjem zlata uz sjajan rezultat (250,2 kruga) priredila jedno od najprijatnijih iznenađenja mitinga. Teodora Vukojević je većim delom finala bila na drugoj poziciji, na kraju joj je i pripalo srebro, dok je Marija Kolarević završila na šestom mestu.

U kvalifikacijama, u kojima je startovalo čak 87 devojaka, ubedljivo najbolji rezultat postigla je Teodora Vukojević, članica „Čika Mate“ (625,4 kruga), Aleksandra Havran je u finale ušla sa drugog, a njena klupska drugarica iz Jedinstva iz Stare Pazove Marija Kolarević sa osmog mesta. Posle tri finalistkinje najuspešnija naša takmičarka bila je Kristina Lazarević, koja je juče osvojila zlato kod kadetkinja, na desetom mestu. Slede Lara Canić (11. mesto), Marija Zavišić (12), Ivana Marić (13)…

Ni finale juniora puškom nije proteklo bez srpskih strelaca, ali nisu uspeli da stignu do podijuma. Bogdan Jovanović („Čika Mata“), pobednik subotnjeg finala kadeta, je dugo bio u igri za bronzu, ali je u izjednačenoj borbi sa Ukrajincem Kozijukom ostao bez odličja i zauzeo četvrto mesto. Aleksa Simović (Novi Beograd – Ušće) se plasirao na sedmu poziciju.

Ni danas se niko od srpskih strelaca pištoljem nije se plasirao u finale. Jelena Todorović („Aleksa Dejović“), koja je u subotu bila deveta među kadetkinjama, još jednom nije imala sreće. Danas, u apsolutnoj konkurenciji takođe je zauzela deveto mesto, dva kruga su je delila od osmog mesta.

Osim zlatne medalje, Aleksandra Havran je osvojila i specijalnu nagradu „Memorijal Jozefa Kovača“, koja se dodeljuje strelcu sa najboljim finalnim rezultatom puškom turnira. Aleksandra je trijumfovala sa odličnih 250, 2 kruga. Nijedan od ukupno šest pobednika u finalima puškom nije bio precizniji od Havranove.

Medalje srpskih strelaca u Njitri

Prvi dan

Puška, kadetkinje: 1. Kristina Lazarević, 3. Teodora Vukojević

Puška kadeti: 1. Bogdan Jovanović, 2. Aleksa Mitrović

Ekipna odličja

Juniori puška: 2. Srbija 1 (Gaćeša, Jovanović, Mitrović).

Kadeti puška: 2. Srbija 4 (Kukrkić, Nikolić, Simović), 3. Srbija 2 (Ivanović, Ljujić, Savić).

Juniorke puška: 2. Srbija 1 (Kolarević, Marić, Zavišić) 1.857,3.

Kadetkinje puška: 1. Srbija 3 (Havran, Knežević, Ristić), 2. Srbija 2 (Canić, Lazarević, Vukojević).

Drugi dan

Puška, juniorke i kadetkinje: 1. Aleksandra Havran, 2. Teodora Vukojević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari