Srpskim košarkašicama je potrebno čudo protiv SAD: Marina Maljković tvrdi da im je to posao 1Foto: EPA-EFE/MARK EVANS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Košarkašice Srbije igraju četvrtfinalni susret protiv najtežeg mogućeg protivnika na Mundobasketu – selekcije SAD.

Izabranice Marine Maljković nisu imale sreće na žrebu, voljom istog odlučeno je da u prvom meču u nokaut fazi nalete na prvog favorita na prvenstvu.

Amerikanke su jedina neporažena ekipa na turniru, a grupu A su završile sa koš razlikom +231.

Košarkašice SAD su trostruke uzastopne svetske šampionke.

„Orlice“ su bile sjajne u grupi B u kojoj su zabeležile skor 3:2.

Savladale su Japan, Mali i Francusku, dok su od njih bile bolje Kanađanske i Australijanke.

Ipak, ulazak među osam najboljih na svetu je ogroman uspeh za podmlađenu selekciju koja je bila suočena sa povredama i otkazima glavnih igračica tokom pripremnog perioda.

Srbija u ovom meču neće imati šta da izgubi, pa će moći da se bez opterećenja suprostavi favorizovanoj selekciji SAD.

Meč počinje u noći između srede na četvrtak u 4 ujutru.

Posebno je impresivna bila pobeda nad Francuskom, koju su „Orlice“ nadigrale i nadskočile (44-25).

Nakon sureta naše košarkašice su pobedu proslavili i sa navijačima srpskog porekla koji žive u Australiji, a nisu skidale osmeh sa lica jer su skinule još jedan „skalp“ evropskom velikanu.

Selektorka Srbije Marina Maljković izjavila je da naš nacionalni tim mora da ide na pobedu.

„Naš posao je da pobedimo. Apsolutno ništa drugo ne vidimo. Naš glavni cilj je pobeđujemo uvek, bilo da su prijateljske utakmice u pitanju ili ne. Ako gradiš takav timski duh, onda je i tim jači. Uvek postoji ta glad za pobedom. Uostalom, kada pokušaš da kalkulišeš, u nekom trenutku ćeš pasti. I tu je kraj priče. Verujem da smo pokazali da imamo svetlu budućnost, ali i da plasman u četvrtfinale, neće učiniti da poletimo. Ključna stvar kod ovog tima je skromnost. Želimo da ostanemo sa obe noge na zemlji i da pokušamo da nešto uradimo u godinama koje dolaze“ izjavila je ona.

Upitana da uporedi put koji je prošla trofejna generacija, sa ovim sada, selektorka je rekla da ne voli da poredi stvari.

„To su dve potpuno drugačije stvari. Tada sam radila u Srbiji, u Partizanu, gde je igralo devet reprezentativki, igrali smo Evrokup, bili smo jak tim koji je bio godinu dana na okupu. A naše glavne igračice, Sonja Petrović, Ana Dabović, Jelena Bruks, kasnije i Denijel Pejdž, su igrale Evroligu. I tada je bilo teško, jer pre toga nismo uspeli da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo 2011. Ovaj tim je napravljen od igračica od kojih mnoge od njih, tu mislim na širi spisak, igraju u našem domaćem takmičenju. Nažalost, ne mogu da vam kažem kako izgleda Prvenstvo Srbije. Crvena zvezda pokušava da uradi nešto, ali, iskreno, to nema veze sa ozbiljnom košarkom, tako da kada te devojke dođu na trening reprezentacije, svi se mučimo dosta. One moraju da nauče sve, na terenu i van terena. I zato smo počeli sa radom pre tri meseca, da pokušamo da uradimo nešto. Mislim da je utakmica protiv Francuske pokazala šta smo to radili prethodna tri meseca“, iskrena je bila Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari