Jedan jeo sendvič, drugi pozivao na "privrženost i lojalnost Vučiću": Ko i šta čeka Nikolu Rađena u SNS sportskoj porodici? 1Foto: Dusan Milenkovic/Antonio Ahel/ATAImages

I pre nego što su raspisani lokalni i parlamentarni izbori, vladajuća Srpska napredna stranka je krenula veoma snažno u kampanju, a za to su joj poslužili proslavljeni sportisti koji su se prethodnih meseci redom učlanjivali u istu.

Najnovije pojačanje naprednjaka je bivši vaterpolo reprezentativac Srbije Nikola Rađen.

Prvo ovosezonsko sportsko pojačanje naprednjaka bio je proslavljeni teniser Janko Tipsarević u SNS, a čaršijom su kružile priče da je on na neki način ucenjen.

Ta govorkanja su došla i do predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je odmah reagovao u prepoznatljivom tonu.

– Za časne ljude je prilika kad se protiv nekoga vodi hajka, a imaju neka slična politička mišljenja, da tada budu tu. Zato je Janko Tipasrević došao. Ne, nego smo mu platili. Nema on pare pa mu mi platili. Jadan on, ucenili smo ga. Kao i Dudu Ivkovića, kao i svakog u ovoj zemlji. Sram ih bilo – rekao je Vučić tada novinarima posle sednice Predsedništva SNS.

Međutim, za razliku od ostalih uloga Janka Tipsarevića se tu nije završila. Bio je jedan od govornika na mitingu stranke u Beogradu koji je najavljivan kao najveći politički skup ikada, a organizovan je kao odgovor na protest „Srbija protiv nasilja“.

Da ni to ne bude jedino što je za stranku uradio pobrinuo se u izjavi za TV Pink kada se pohvalio da je pre mitinga pojeo sendvič.

Bivši teniser se uključio uživo u program, a kada ga je novinarka Pinka  pitala „da li je pojeo sendvič pre nego što je došao na uključenje“, rekao je: „Odgovor na vaše pitanje je – da“.

Tadašnji skup „Srbiја nаdе“ podržao je i nеkаdаšnji fudbаlеr Оbilićа, Vојvоdinе, Crvеnе zvеzdе – Nikоlа Lаzеtić.

Jedan jeo sendvič, drugi pozivao na "privrženost i lojalnost Vučiću": Ko i šta čeka Nikolu Rađena u SNS sportskoj porodici? 2
Foto: Starsport/Srđan Stevanović

 Lazetić је nа svоm instаgrаm prоfilu uputiо pоziv grаđаnimа Srbiје dа „оdаbеru prаvu strаnu Srbiје“.

– Pоzivаm svе vаs (а znаm mnоgе) kојi su zа АV, аli bi ipаk dа sеdе nа dvе stоlicе i dа sе držе pо strаni, dа sаdа pоkаžu lојаnоst i privržеnоst! Izаđi I prоšеtај! Živеlа Srbiја! А pоzivаm i vаs kојi stе nеоprеdеlјеni. Оdаbеritе prаvu strаnu! Srbiја – pоručiо је Lаzеtić.

Nakon Tipsarevića brojni drugi bivši proslavljeni sportisti su ušli u vladajuću stranku, počevši od nekadašnjih košarkaša Željka Rebrače, Dejana Tomaševića, Ratka Radovanovića i Pere Antića, pa sve do Ilije Lupuleskua i najskorijeg učlanjenja proslavljenog vaterpoliste Nikole Rađena.

Treba reći i da ovo nije velika novost u marketinškom triku SNS-a, budući da su oni od svog dolaska na vlast 2012. godine „vezali“ poznate sportiste uz sebe kako bi narodu bili što dopadljiviji.

Sve je počelo daleke 2013. godine kada je proslavljena srpska šahiskinja, velemajstor Alisa Marić izabrana za ministarku sporta i omladine, a nju je godinu dana kasnije na tom mestu zamenio bivši reprezentativac naše zemlje u vaterpolu Vanja Udovičić.

On je na toj funkciji ostao skoro devet godina, a sadašnji ministar sporta Zoran Gajić je bivši selektor odbojkaške reprezentacije SR Jugoslavije.

I brojni drugi sportisti su deo SNS porodice pa je tako narodni poslanik te stranke u Skupštini Srbije bio i najbolji srpski automobilista Dušan Borković koji je 2016. izabran i u Glavni odbor SNS-a.

Bivši reprezentativac i košarkaš Crvene zvezde Marko Kešelj bio je na listi naprednjaka na poslednjim parlamentarnim izborima, a u novembru prošle godine imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu sporta.

Među viđenijim naprednjacima su još i Zoran Moka Slavnić, Asmir Kolašinac i Bogdan Obradović, a podršku im je pružao i poznati rvač i olimpijski šampion iz Rija 2016. godine – Davor Štefanek.

Ipak, najvučnije ime u redovima SNS a koje dolazi iz sveta sporta je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Nakon završetka izuzetno uspešne vaterpolo karijere 2008. godine, postao je član Demokratske stranke pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i na toj funkciji ostaje do izbora na mesto predsednika opštine Novi Beograd, u junu 2012.

Za predsenika opštine Novi Beograd biran je još dva puta (2016.i 2020.)iako je u međuvremenu napustio DS i osnovao Srpski patriotski savez – SPAS, koji se krajem maja 2021. godine „ulio“ u Srpsku naprednu stranku.

U međuvremenu je postao potpredsednik Glavnog odbora SNS i gradonačelnik Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari