Stefan Marković: Medalja je uvek cilj 1Foto: Starsport

Bez njega reprezentacija Srbije gubi vezivno tkivo; Miloš Teodosić najpouzdanijeg saigrača u spoljnoj liniji i nekog ko mu uvek „čuva leđa“ kada zaspi u odbrani.

Selektor Aleksandar Đorđević u njemu vidi igrača neprikosnovenog autoriteta i najtežeg mogućeg zadatka u defanzivi, zbog čega mu je namenio ulogu zamenika kapitena, dok on sam uz smešak odmahuje rukom i poručuje da samo radi ono što najbolje zna i ume. Građen tako da su mu baterije uvek na 100 odsto, Stefan Marković je godinama unazad najznačajniji srpski reprezentativac „iz senke“ i jednostavno najomiljeniji saigrač koji nikada na terenu i van njega neće izneveriti. Poslovično suzdržan kada priča o sebi; rečima se ne razbacuje, kao ni šutevima sa distance, već pokušava da bude precizan baš kao i u retkim pokušajima van linije za tri poena.

– Nastavićemo da radimo kao i do sada, momci su fenomenalni, atmosfera je od prvog dana na vrhunskom nivou što se vidi i kroz igru. Kad sam recimo video da smo protiv Portorika u finalu imali oko 30 asistencija nisam mogao da verujem. I to je pokazatelj zajedništva. Uživamo dok igramo, podjednako smo zadovoljni kada poentiramo ili podelimo pas saigraču da dođe do realizacije – u par rečenica objasnio je Marković suštinu funkcionisanja reprezentacije ne samo na Kvalifikacionom olimpijskom turniru u Kombank areni, već i izvan košarkaškog terena.

Spomenuli ste Portoriko, u finalu je delovalo da je u prvoj četvrtini viđena perfekcija. Slažete li se sa takvim utiskom?

– Stvarno je bila perfektna četvrtina, ali je važno bilo i to što nismo spuštali gard u nastavku te finalne utakmice – ostavio je Marković utisak kao da u glavi ima i dalje svaki detalj meča posle kojeg je Srbija postala deo Olimpijskog turnira, prvi put nakon posta od 12 godina.

Ovo je vaša treća godina zajedničkog rada sa selektorom Đorđevićem. Koja je prva asocijacija na period u kome ste osvojili srebro na Svetskom prvenstvu, četvrto mesto na prvenstvu Evrope i plasirali se u Rio?

– Strpljenje i svest o tome da smo dobra ekipe. Takve instrukcije dobijamo sve vreme od selektora Đorđevića, svesni da smo jedna kvalitetna ekipa. Koncentracija i pristup igri su takođe od suštinskog značaja i verujem da če tako biti i u Riju.

Olimpijske igre su možda i poslednje takmičenje na kome ćete nastupiti u dosadašnjem sastavu. Na osnovu prikazanog u Kombank areni postoji li i kod vas predstava da se borba za medalju nekako sama nameće?

– Ne treba se baviti prognozama, ipak, otkad je Đorđević selektor uvek smo imali takav pristup da je jedino borba za medalju motiv koji nas pokreće i daje nam najveći mogući stimulans na svakom velikom takmičenju. Takav ugao gledanja krasio je neke ranije generacije i mi smo to vremenom preuzeli. Kvalitet imamo, to nije sporno, ali ćemo sve to morati i da dokažemo na terenu. Ono što govorimo i kako razmišljamo trebalo bi da potvrdimo na parketu.

U petak se ponovo okupljate i odlazite na dvonedeljne pripreme na Kopaonik. Koliko će biti teško podesiti formu baš za Olimpijski turnir, s obzirom da ste jedan nivo dostigli igrajući u kvalifikacijama i sigurno ćete ga oboriti kako ne biste posustali kada bude najvažnije, jer će u Riju turnir biti kratak sa puno mečeva?

– Selektor i stručni štab imaju plan rada i najbolje znaju na koji način bi trebalo da podesimo formu do početka turnira u Riju. Mi njima verujemo maksimalno, trenutno smo na odmorima, što pogotovo znači za momke koji su imali naporne sezone. Sledi Kopaonik gde ćemo raditi na snazi.

Jokićeva lakoća uklapanja


– Jokić nas je sve iznenadio i to radi svakog dana sve više i više. Zaista se radi o jednom momku koji je budućnost, ne samo naše, već i svetske košarke. Ima pravi pristup u reprezentaciji, stvarno je došao sa stavom koji mu je omogućio da se neverovatno brzo uklopi. Imam samo reči hvale za njega i neka nastavi u istom stilu – biranim rečima je Marković pohvalio debitanta Jokića, inače MVP nedavno završenog Kvalifikacionog olimpijskog turnira.

Selektor na mukama’]
– Bjelica i Mačvan su sve vreme radili individualno, obojica imaju veliku želju da se vrate i pomognu nam. U toliko će selektoru biti teže da odabere konačnih 12 jer su oni vrhunski igrači, a opet i momci koji su igrali na Kvalifikacionom olimpijskom turniru zaslužili su veliko poštovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari