Košarkaši Crvene zvezde pobedili su u zagrabačkoj Hali sportova domaću Cedevitu (73:65) u drugom meču polufinala ABA lige i obezbedili učešće u finaloj seriji gde će se sastati sa Mega Leksom. Ekipa Dejana Radonjića gubila je na poluvremenu pet razlike, ali je zahvaljujući odličnoj igri Vladimira Štimca koji je postigao 17 poena uz šest skokova uspela da preokrene rezultat i na kraju slavi. U utakmici u kojoj je bilo mnogo grašaka na obe strane, crveno -beli su se bolje snašli i zasluženo trijumfovali ostavivši Cedevitu bez učešća u Evroligi naredne sezone.

Prvi deo susreta završen je vođstvom domaćih 19:16. Posle Kinsijevih početnih poena, ekipa Dejana Radonjića nije realizovala nekoliko napada što su Vajt i Gordić iskoristili i doneli prednost Zagrepčanima. Međutim, crveno – beli su već polovinom prve deonice napravili seriju 8:0 preokrenuvši rezultat poenima Dangubića i Jovića za 10:5. Međutim, posle Cirbesovih poena, Mršićeva ekipa se vratila u život, pre svega zahvaljujući Miru Bilanu, koji je nastavio u dobrom raspoloženju kao u Beogradu. Sigurnim bacanjima centra Cedevite i Vajta, uz dve greške Micića koji je zamenio Jovića, Zagrepčani su istopili Zvezdinu prednost. Kao i u prvom duelu i u ovom susretu Radonjićevi igrači su imali veliki problem sa skokom, zahvaljujući kome su Bilan i ekipa do kraja prve četvrtine u potpunosti preokrenuli rezultat serijom od 14:0. Nervozi Beograđana pridružila se i tehnička greška Dejana Radonjića, pa j esamo zahvaljujući trojki Gudurića i polovičnim bacanjima Micića prva četvrtina završena sa samo tri poena prednosti za domaću ekipu.

U nastavku je Radonjić ubacio Vladimira Štimca umesto Majka Cirbesa koga su opet “zaključali” pod košem. Crveno – beli su ponovo vezali nekoliko “praznih” napada, pa samo zahvaljujući dobroj odbrani prednost Cedevite nije osetnija. Polovinom druge deonice Micić i Gudurić su ušli u problem sa ličnim greškama zaradivši po tri faula, ali to nije jedina stvar koja je mučila Radonjićeve izabranike u ovom delu igre s obzirom na 11 izgubljenih lopti saniran samo lošim procentom šuta Zagrepčana. Pravi pogodak u drugoj deonici napravio je Radonjić ubacivanjem Štimca koji je do poluvremena ubacio sedam poena i uz Dangubića bio najefikasniji u beogradskoj ekipi i najzaslužniji što se na odmor otišlo sa 39:34 za Cedevitu.

Treća četvrtina je pripala Zvezdi koja je u ovom delu igre postigla 11 poena više od Zagrepčana. Jović je poenima i asistencijom Cirbesu doneo gostima izjednačenje već posle tri minuta igre nastavka. Kvinsi Miler je znatno popravio igru i posle samo jednog šuta u prvom delu, za samo šest minuta nastavka ubacio je sedam poena od kojih je trojkom polovinom treće deonicedoneo Zvezdi prvo vođstvo posle dužeg vremena. Zahvaljujući alej – upu Kinsija, prisebnošću Jovića i borbenošću Štimca ova deonica je u potpunosti pripala Zvezdi.

U polednjoj četvrtini kako je tenzija rasla sudijske odluke su bile sve diskutabilnije pa je trener Radonjić i u ovoj deonici zaradio tehničku grešku. Posle sigurne prednosti crveno -belih, Zvezdin najbolji pojedinac u ovom susretu Vladimir Štimac zaradio je peti faul polovinom poslednjeg dela igre nakon čega Cedevita pravi veliku seriju i stiže do izjednačenja tri minuta pre kraja. Do kraja susreta vladala je rezultatska klackalica koju je prelomio Branko Lazić trojkom 50 sekundi pre kraja omogućivši Zvezdi prednost od šest poena. Kada je Gordić faulirao Milera i 20 sekundi pre kraja zaradio petu ličnu slavlje Beograđana je moglo da počne. Amerikanac je pogodio za konačnih 73:65 i odveo Zvezdu u veliko finale.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari