Evroliga: Panatinaikos na fajnal foru prvi put posle ere Željka Obradovića 1Foto: EPA-EFE/PETE ANDREOU

Panatinaikos je prvi čuvar tradicije da u petoj utakmici četvrtfinala plej-ofa Evrolige, majstorici za odlazak na završni turnir, uvek pobedi domaćin.

Takvih primera je od 2009, od kada se i igra na tri pobede, bilo 18, a samo domaćini su se radovali i prošle godine – drugi put (prvi 2021) odluka o učesnicima fajnal fora pala je u tri majstorice u četiri duela, jedan od njih bio je i između potonjeg evropskog prvaka Reala i Partizana.

Grčki velikan je pred svojom temperemantnom publikom savladao Makabi sa 81:72.

 

 

Na finalni turnir, koji se održava u Berlinu od 24. do 26. maja, odlazi prvi put posle ere Željka Obradovića, koja je završena 2012. u Istanbulu, mestu prve (sa crno-belima 1992) od devet titula klupskog prvaka Evrope (sa Panatinaikosom pet, poslednja 2011), u režiji jednog od najboljih košarkaških trenera ikada na Starom kontinentu.

Atinski „zeleni“ su u ravnopravnoj utakmici sa izraelskim timom odsudnu prednost na zaletištu ka pobedi stekli trojkom Nana u 34. minutu za vođstvo sa 64:56, najubedljivije do tada.

 

Tu je njihov protivnik, koji im je dao žestok otpor u četvrtfinalnim megdanima s velikim nabojem, konačno bio skršen.

Panatinaikos će se u polufinalu sresti sa uspešnijim iz pete utakmice Monaka i Fenerbahčea, koja se igra u Kneževini u sredu (19 č).

Real je prošao s maksimalnih 3:0 protiv Baskonije. Njemu će rival biti pobednik majstorice između Barselone i Olimpijakosa, takođe u sredu (21).

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari