Streljački savez Srbije: Usvojen novi format disciplina olimpijskog programa 1Foto: Streljački savez Srbije

Posle konsultacija čelnika sportskih organizacija i sportista došlo se do konačne verzije sistema takmičenja za naredne najmanje tri godine, saopštio je Streljački savez Srbije.

Svetska streljačka federacija (ISSF) je početkom ove sedmice potvrdila da je, u skladu sa preporukama Olimpijske programske komisije, Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta usvojio odluku o novim formatima takmičenja na streljačkom turniru na Olimpijskim igrama u Parizu, navodi se u saopštenju.

Iz saveza ističu da se pravila razlikuju se od onih po kojima su održavana međunarodna takmičenja od početka 2022. godine do kraja marta, a primenjivaće na svim turnirima i prvenstvima ISSF i kontinentalnih federacija do OI u glavnom gradu Francuske

„ISSF je krajem 2021. napravila prethodnu izmenu pravila, koja su na snagu stupila 1. januara. Međutim, već posle Gran pri turnira održanih u januaru, usledile su konsultacije sa strelcima i Međunarodnim olimpijskim komitetom. Format takmičenja je postepeno modifikovan i došlo se do konačne verzije za sve olimpijske discipline koja će važiti najkraće do kraja Igara u Parizu“, dodaje se.

Streljački savez Srbije kaže i da je aktuelni format finala, zvanično važeći od ove sedmice, sličan pravilima primenjivanim od 2013. godine do kraja 2021. Većim delom finala računaće se rezultati u krugovima (neće biti pretvaranja u poene kao u prva tri meseca ove godine). Međutim, prihvaćeni su i neki detalji koji su na snazi od 1. januara.

Osim toga, dodaju i da je najveća novina u poređenju sa Olimpijskim igrama u Tokiju i ranijim OI, to da će se u skoro svakoj disciplini finale završavati direktnim duelom dvojice najboljih takmičara u meču za zlato, u kojima se osvajaju poeni. Izuzetak je gađanje MK sportskim pištoljem za žene. U ovoj disciplini će četiri takmičarke učestvovati u meču za medalje.

„Prvo međunardno takmičenje po aktuelnim formatima biće Svetski kup u Rio de Žaneiru naredne sedmice. Stručna komisija Streljačkog saveza Srbije je pokrenula proceduru za usvajanje novih pravila, kako bi ona bila u upotrebi od prvog predstojećeg nacionalnog takmičenja – prvog kola Kupa Srbije malokalibarskim oružjem sredinom maja“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari