Sudar dve forme u usponu 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Gostovanje Partizana Cedeviti Olimpiji nije samo derbi 24. kola ABA lige, i meč koji dosta može da utiče na poredak u vrhu tabele, već i sudar dve ekipe koje su u jasno vidljivom usponu forme što rezultati u regionu i Evrokupu nedvosmisleno pokazuju.

Crno-beli su serijom pobeda u ABA ligi, između ostalog i protiv Crvene zvezde ali i Budućnosti u Podgorici, ali i bitnim trijumfima u Evrokupu obezbedili drugo mesto u oba takmičenja, time i utoliko bolju poziciju pred doigravanja, a poznato je koliko crno-beli imaju “jak” domaći teren.

Posebno je vidljivo “kliknulo” u odbrani, važilo je to za skoro sve utakmice u poslednje vreme osim one u Panavežisu, protiv večitog rivala i Podgoričana posebno, ali najupečatljivije protiv Metropolitena. Rak rane od početka sezone u vidu kontrole defanzivnog skoka i odbrane linije za tri poena, vidljivo su sanirane i navijači crno-belih veruju u bezbroj puta dokazanu sposobnost Željka Obradovića da tempira formu za odlučujući deo sezone.

Cedevita Olimpija je poslednjih mesec i po dana naprosto “eksplodirala”. Praksa je i ranijih sezona kod njih bila masovna “doselekcija” ekipe tokom sezone, ali bila su to uglavnom prisilna i loša krpljenja rostera što su i rezultati redovno pokazivali. Ove sezone naknadna pojačanja su bila pun pogodak.

Krajem novembra došao je iz Burga Alen Omić (216), centar raskošne tehnike i dobrog šuta. U decembru je stigao američki plej Jogi Ferel, igrač sa petogodišnjim NBA iskustvom koji je u Panatinaikosu dobio brzi otkaz. I klonačno, posle Nove godine u Ljubljanu je stigao Zoran Dragić, posle ne baš uspešne epizode u Žalgirisu. Moguće je da pojedinačan dolazak svakog od njih i ne bi bio presudan tas na vagi, ali sva trojica zajedno su učinila da ekipa izgleda drastično bolje nego pre.

Poslednji poraze doživeli su još krajem januara. U ABA ligi od Budućnosti u gostima (91:93), a pre toga od Crvene zvezde kod kuće (82:83). Između ta dva desio se i poraz u Burgu u Evrokupu i od tad do danas imaju pet uzastonih i ubedljivih pobeda u regionu i čak šest u nizu u Evrokupu u kojima su na tri meča ubacili preko 100 poena.

Najefikasnija su u ekipa u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju (87,2 po meču), gde u Grupi B dele od 3. do 5. mesta sa skorom 9-7. Do kraja već u sredu dočekuju Valensiju koju su dobili u gostima, i gostuju davno otpisanom Promiteasu. U Evrokupu šutiraju prosečno 28,5 trojki po meču (za dva pokušavaju 35 puta) i uspešni su sa 38 odsto. U ABA ligi ispaljuju čak 29 dalekometnih šuteva, uz 34 odsto pogođenih, a i u regionu su najefikasniji sa 85,5 poena po meču.

Biće to definitivno sudar “ran end gan” košarke koju igra Cedevita i konsolidovane odbrane crno-belih koja u ABA ligi prima samo 69,5 poena po meču (u Evrokupu 71,3). Cilj Partizana biće da zaustavi igru u tranziciji protivnika, da ih uspori i primora na pozicioni napad gde su mnogo manje opasni.

Na početku pomenuta pojačanja Ljubljančana priključila su se osovini Pulen,Blažič, Edžim, Murić, Ougust i to je uglavnom osmorka koja iznosi utakmice. Najveći potrošač lopti je Jaka Blažič, on je obično i posebno motivisan protiv crno-belih, i treba očekivati da odbrana na njemu bude jedan od ključeva utakmice, a za koju bi mogao da bude zadužen pre svega Zagorac.

Partizan nije u istoriji imao mnogo uspeha na gostovanjima Cedeviti, ni ranije u Zagrebu, a ni sad u Ljubljani, a i prvi meč ove sezone Ljubljančani su dobili u Beogradu 96:89.

U Tivoliju zbog jubileja

Utakmica Cedevita Olimpija – Partizan odigraće se u Hali Tivoli, a ne u Stožicama gde Ljubljančani uobičajeno igraju. Na taj način „zmajčeki“ žele da obeleže 75. rođendan kluba i igraće u garnituri dresova u kojima su osvajali titule prvaka Jugoslavije. Dvorana je već rasprodata.

„Super, mi smo zadovoljni tom činjenicom. Igrači su ti koji uživaju kada vide pune tribine. Lično volim takav ambijent, to znači da je ovaj naš sport u pravim rukama“, rekao je trener crno-belih Željko Obradović.

ABA liga 24. kolo

Subota

Igokea – SC Derbi 17.00

FMP – Borac 19.00

Nedelja

C. Olimpija – Partizan 17.00

Mornar – Zadar 19.00

Budućnost – Cibona 21.00

Ponedeljak

Crvena zvezda – Krka 18.00

Utorak

Split – Mega 18.00

Tabela: Partizan 19-3, Crvena zvezda 19-2, Cedevita Olimpija 14-7, Budućnost 14-6, Igokea 12-10, FMP 12-9, SC Derbi 10-12, Cibona 9-12, Mega 8-14, Mornar 8-13, Borac -13, Zadar 7-14, Split 5-17, Krka 4-17.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari