Sumrak favorita u korist Nadala 1Foto: EPA-EFE/ SRĐAN SUKI

Odavno jedan grend slem nije doneo masovnu „seču“ favorita u prvom kolu muškog singla kao što je to tekuće Otvoreno tenisko prvenstvo SAD.

Za samo jedan dan, surovo su prekinuti šampionski snovi čak četvorice članova Top 10 na ATP listi, što je pojačalo znak pitanja uz očekivanja da Austrijanac Dominik Tim (4), Grk Stefanos Cicipas (8), Rus Karen Kačanov (9) i(li) Španac Roberto Bautista Agut (10) jednog zauzmu mesta svetog trojstva „belog sporta“ u ovom veku Rodžer Federer (20 GS titula) – Rafael Nadal (18) – Novak Đoković (16).

Možda neko od njih ili drugih pripadnika tzv. mladog talasa u budućnosti bude osvajao turnire iz kategorije 2.000, ali u ovom trenutku to deluje kao nemoguća misija, a kontinuitet takvih uspeha u domenu naučne fantastike. I oni i preostali kandidati na teniski vrh imaju tu manu da bljesnu, pa nestanu i tako u krug, pri čemu ne stradaju baš uvek od neprikosnovenog Srbina, Švajcarca i Španca.

Tako je pomenuti kvartet gubitnika u Njujorku ispao od dosta slabijih protivnika od sebe. Recimo, za Tima je bio koban 87. teniser sveta Tomas Fabijan, pri čemu je Italijan izdominirao u tri od četiri dobijena seta – 3:1 (6:4, 3:6, 6:3 i 6:2), oduzevši veliki broj bodova a sledećoj ATP listi, jer je protivnik prošli put bio četvrtfinalista takmičenja u Njujorku. Kačanov je tada dogurao do 3. runde, pa je u njegovom slučaju šteta nešto manja, što ga ne opravdava za ranu eliminaciju od Vaseka Pospišila (216), bez obzira što je Kanađaninu bila potrebno pet vrlo iscrpljujućih setova da ode tamo gde mu se nisu nadali – 3:2 (4:6, 7:5, 7:5, 4:6, 6:3).

Isto važi i za Cicipasa i Aguta. Prvog je izbacio Rus Andrej Rubljov (43), tako što je slavio u četiri čina – 3:1 (6:4, 6:7(5), 7:6(7), 7:5), dok je „skalp“ drugog završio u rukama Kazahstanca (47) Mihaila Kukuškina – 3:1 (3:6, 6:1, 6:4, 3:6, 6:3). I sve to na radost Nadala.

Naime, svi pobrojani teniseri su bili u delu Špančevog kostura, što bi trebalo značajno da mu olakša put ka završnici turnira u „Velikoj jabuci“, jer od bolje rangiranih kolega pred njim stoji jedino Nemac Aleksander Zverev (6). Naravno, pod uslovom da zadrži formu sa nedavno osvojenog mastersa u Montrealu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari