Superliga sa puno briga 1Foto: STARSPORT

Nova sezona, stare brige. Fudbalska Superliga Srbije ponovo će u novi ciklus ući sa gomilom nasleđenih problema vezanih za regularnost takmičenja, infrastrukturu, neisplaćena dugovanja…

Favoriti su isti kao i decenijama unazad – Crvena zvezda koja brani titulu i Partizan koji će pokušati da pehar vrati u Humsku. Favoriti iz senke ne postoje još od raspada Jugoslavije (ne računajući titulu Obilića iz 1998. o čijoj se regularnosti još uvek diskutuje), pa se tako sa sigurnošću može reći da će se Radnički iz Niša, Čukarički, Spartak i Vojvodina boriti samo za mesto u Ligi Evrope.

Nije novost da senka sumnje u regularnost prošle sezone još uvek visi vazduhu, pošto se ta priča ponavlja iz godine u godinu. Jedina razlika je što će ovaj put deljenje pravde sudije Srđana Obradovića na najsumnjivijem meču prošle sezone, između Spartaka i Radničkog, epilog dobiti na građanskom sudu. Za FSS je problem rešen time što je promenjena Sudijska komisija (sada je Zoran Petrović na čelu), dok se konkretni krivci za neregularnost takmičenja, po običaju, nisu ni tražili.

Iako je godinama unazad FSS pretio da u najjačem takmičenju neće moći da učestvuju klubovi koji nemaju minimum ispunjenih uslova u pogledu infrastrukture, prvi put imamo situaciju da čak tri tima neće igrati na svojim stadionima – Dinamo Vranje (igraće u Surdulici), Proleter Novi Sad (igraće na „Karađorđu“) i Spartak (Subotica). Za razliku od debitanata u Superligi, samo se Spartaku može progledati kroz proste što će svoje mečeve igrati u Kuli, pošto su gradske vlasti odlučile da renoviraju stadion u Subotici. Zemunu je učinjen ustupak da će moći da igra na svom stadionu iako je jedini superligaš bez reflektora. U novu sezonu „samo“ tri kluba ulaze sa novim trenerima. Nenad Lalatović je iz Čukaričkog prešao u Radnički Niš, dok je klub sa Banovog brda na njegovo mesto doveo Simu Krunića. Debitant u Superligi Proleter ostao je bez Nenada Vanića koji je otišao u inostranstvo, a na njegovo mesto doveden je dosadašnji trener Grblja Dragan Radojičić. Treba naglasiti da su mnogi klubovi smene trenera obavili neposredno pre kraja prošle sezone, a kladioničari nemaju sumnje da će pre septembra sigurno doći do još koje smene.

Najveće iznenađenje letos je bio ostanak u jednom momentu već prežaljenog Miroslava Đukića na klupi Partizana. Jak ugovor je ipak sačuvao trenera iz Štitara, ali nema sumnje da će prvi slab rezultat ponovo potegnuti pitanje njegove smene. Đukić je na prvim mečevima crno-belih u Evropi ozbiljno istumbao tim, ubacio novajlije Enakea i Gomeša, dao šansu i mladom Šehoviću, i tako najavio da bi igra mogla da bude znatno drugačija u odnosu na prošlu sezonu. Za Sumu i Đerleka je ova jesen verovatno presudna, pošto teško da će im i trener i uprava dati još vremena da pokažu šta znaju.

Crvena zvezda je po mišljenju većine navijača najveći posao obavila produžetkom ugovora sa trenerom Vladanom Milojevićem. Najveća glavobolja za njega će ove sezone biti napad, gde se celog proleća osećao hronični nedostatak Ričmonda Boaćija, a letos je i najbolji strelac prošle sezone Aleksandar Pešić napustio klub. Dok novajlija Stojiljković ne uđe u zahtevanu kondiciju, rupu u napadu popunjava Pavkov, koji je vraćen sa pozajmice Radničkom. Ebisilio i Meleg tek treba da pokažu da li mogu da budu plejmejkeri crveno-belih ove godine.

Ostala podela bodova

Sistem takmičenja Superlige ostao je nepromenjen u odnosu na prošlu sezonu, pa će se tako posle 30 kola ponovo bodovi prepoloviti, a ekipe takmičenje nastaviti u plej-ofu i plej-autu. Podsetimo, ovaj sistem je naročito kritikovan pre dve godine kada je Partizan u plej-ofu napravio senzaciju, prestigavši Crvenu zvezdu koja je tokom cele sezone vodila na tabeli. Prošle godine su crveno-beli na startu plej-ofa osigurali prvo mesto, a kritičari sistema takmičenja mahom su zaćutali.

Samo Voždovac ima stadion iz ovog veka

Ne treba posebno napominjati da samo Voždovac od superligaša ima stadion izgrađen u ovom veku, koji je otvoren 2013. godine. Međutim, nije isključeno da će i ove godine neke od najjačih mečeva igrati na stadionu Obilića jer zbog bezbednosnih razloga neće biti dozvoljen prolazak navijača kroz tržni centar, na čijem se krovu nalazi teren. Velika je šteta što Sloboda iz Užica, Metalac iz Gornjeg Milanovca i Borac Čačak nisu u elitnom rangu, a imaju stadione koji su dobili UEFA licencu.

Prvo kolo u četiri dana

Petak

Vojvodina – Mladost (20.00)

Crvena zvezda – Dinamo Vranje (20.00)

Subota

Voždovac – Bačka (20.00)

Čukarički – Zemun (20.00)

Napredak – Rad (20.00)

Nedelja

Radnik – Partizan (19.00)

Radnički – Proleter (20.00)

Ponedeljak

Spartak – Mačva (17.00)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari