Sve vreme pripremali smo se za finale 1Foto: EPA-EFE/ PETER POWELL

Hrvatska je za klasu bila bolja od Engleske i zasluženo će u nedelju od 17 časova u Moskvi igrati za titulu prvaka sveta.

Zvuči i deluje neverovatno da su u konkurenciji neuporedivo bogatijih saveza, igrača i reprezentacija koje vrve od multimilionera „vatreni“ u Rusiji nadmašili generaciju koja je 1998. osvojila bronzu u Francuskoj i protiv istoimenog takmaca, koji ih je tada eliminisao u polufinalu, boriće se u finalu – 64. utakmici na Mundijalu.

Nedoživljena euforija zahvatila je sve u komšiluku, čak i one koji ne prate sport i ne prave razliku između onih koji se igraju rukom i jedinog u kojem je noga „osnovno sredstvo rada“. Selektor Zlatko Dalić, koji je pre Mundijala očekivano bio osporavan u Hrvatskoj, zbog ne baš tako bogate biografije ali i načina na koji je došao na kormilo reprezentacije, potanko je posle eliminacije Engleske, nakon treće vezane utakmice dobijene posle ili tokom produžetaka, objasnio kako su „vatreni“ oduvali rivala.

– Pobedili smo jer smo bili bolja ekipa u svim segmentima igre, jer ih nismo potcenili, već smo ih poštovali, jer smo ih analizirali, jer smo znali šta i kako rade… Jer smo igrali visoki presing na njihovu zadnju liniju, jer smo zatvorili Stonsa i Hendersona, jer im nismo dali da igraju, što je bio naš glavni motiv – u dahu je govorio Dalić.

– Jer smo im pustili štopere da ulaze u igru, sa jedne strane smo ih napadali s Modrićem, s druge strane s Rakitićem, jer smo imali posed lopte, jer sam im na poluvremenu rekao: ‘Mirno, pas, nema nervoze, nema gubljenja glave…’Jer smo pokazali da smo bolji u svim segmentima igre – uveren je prvi čovek struke, koji je u okviru pripreme za duel sa Englezima radio na tome kako da opusti svoje izabranike.

– Mislim da je ovo naša najbolja utakmica, da smo igrali bolje nego protiv Argentine. Igrali su onako kako sam im rekao pred utakmicu, da nema pritiska, nema nervoze, nema gubljenja glave… Rekao sam im: ‘Došli ste u polufinale, uživajte u fudbalu’. Oni su uživali u fudbalu. Zato smo pobedili – jasan je bio Dalić, uz jednu opasku.

– Igrali smo tri puta produžetke u poslednje tri utakmice, ali ko nam je kriv kad to nismo rešili pre? Zato ćemo biti spremni za Francusku – uveren je čovek koji je bukvalno bio ostavljen na vetrometini u baražu kvalifikacija za plasman na Mundijal u Rusiji.

– Neko je negde rekao da smo mi radili pripreme samo za grupu, što je baš čudno. Mi smo radili pripreme za finale i mi smo spremni za finale. Moguće da će biti problem što smo igrali tri produžetka i što je Francuska imala dan više odmora, ali stalno svima ponavljam, i opet ću, nemamo prava da kukamo i tražimo alibi već danas… ‘E, mi smo imali dan manje, mi smo tri puta igrali produžetke’. Nema toga. Mi moramo doći u finale i dati sve od sebe, kao da nam je prva utakmica. Nećemo ići ni na kakav izgovor. Kad smo krenuli u pripreme pre mesec i po dana, rekao sam da ovakve igrače ne mogu da naučim da igraju fudbal, oni igraju sjajno… Da ja moram da radim druge stvari. I oni su to prihvatili. U početku je bilo možda s njihove strane malo nepoverenja, da to mogu, ali kako je turnir odmicao oni su dobijali snagu i samopouzdanje i sad su jači nego ja. U glavama, karakterno – naglasio je Dalić.

Tri puta bili u ponoru

– Rekao sam pred turnir da će ga osvojiti karakterna ekipa, ona koja je organizovana i koja ispunjava sve zahteve, od selektora i trenera, do igrača. A, svi oni koji nisu bili na tom nivou su do sada već otišli kući. Naša ekipa je tri puta gubila, tri puta bila u ponoru, ali se dizala, a posebno mislim da je naša ekipa u sredu pokazala kvalitet i karakter u drugom poluvremenu i produžetku – istakao je selektor Hrvatske.

Niko nije hteo iz igre

Da se polufinale Mundijala igra jednom u životu bilo je jasno starterima Hrvatske; svi do jednog nisu želeli da izađu iz igre, bez obzira na to što su pojedini igrali „s jednom nogom“: Ja sam hteo nešto da menjam, ali niko neće da izađe van. Svi kažu: ‘Mogu, spreman sam, idem dalje’. Moram da pohvalim i naše medicinsko osoblje, naše fizioterapeute, doktore, sve ljude koji su oko nas, na velikom trudu… Neki igrači su igrali sa povredama sa kojima sigurno u nekim drugim okolnostima ne bi igrali, to je nešto fantastično. Dvojica su bili na terenu ‘sa pola noge’, ali se to nije videlo. Kad sam slagao sastav niko nije hteo da odustane, niko nije rekao da ne može, da nije spreman. Kad sam hteo da menjam u nastavku i produžecima, opet niko nije hteo da izađe. To je karakter. To je ono što me čini ponosnim. Niko nije odustao“, oduševljen je doživljenim selektor Dalić.

Rakitića lomila temperatura

Dva puta je celu Hrvatsku Ivan Rakitić doveo do delirijuma. Bio je čovek odluke na penal ruletu protiv Danske i Rusije. U polufinalu sa Englezima nije ponovio slično dostignuće, ali bio je jedan od velikih heroja Zlatka Dalića. Pokazao je kako se postaje heroj nacije. Noć pre polufinala proveo je u krevetu sa povišenom telesnom temperaturom. „Noć pred meč imao sam povišenu temperaturu, gotovo 39 stepeni. Ležao sam u krevetu i skupljao snagu za duel protiv Engleske. Nisam ni pomišljao da preskočim utakmicu. Isto tako i finale. Igraću sa jednom nogom“, poručio je fudbaler Barselone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari