Svetski mediji: Đoković pronašao "zver" u sebi 1Foto: EPA-EFE NIC BOTHMA

Vimbldonska trava ovog leta za Novaka Đokovića je ukusnija od onih iz 2011, 2014. i 2015. godine.

Neposredno nakon što je u tri seta savladao Kevina Andersona za svoj četvrti grend slem u Londonu, Nole je obavio ritual po kojem će ga pamtiti teniska publika širom sveta; otpozdravio je prisutnima na sve četiri strane Centralnog terena, a zatim kleknuo, otkinuo par travčica i simultano ih okusio, u šali prokomentarisavši da su još ukusnije – a kako i ne bi posle silnih muka koje je preživeo u poslednjih godinu i po.

I strani mediji su revnosno pisali o njegovom nedostatku motivacije, promeni u stručnom štabu, problemima sa laktom, prilagođavanju na novi reket; uglavnom su seirili nad stanjem u kojem se nalazio srpski as, nekako ubeđeni da je trinaestostruki grend slem šampion već teniska prošlost. Iznenađeni viđenim u nedelju, a pre svega načinom na koji je Nole eliminisao Rafaela Nadala u polufinalu igranom u dva dana (petak-subota), morali su verovatno da ponište već napisane tekstove u kojima potvrđuju da Novak ipak nije povratio formu u kojoj je nekada bio u ravni sa Rafom i Rodžerom Federerom i u superlativu prokomentarišu viđeno nad kim se čitav teniski svet poklonio.

Španska „Marka“ tradicionalno naklonjena domaćim igračima, pogotovo onima koji veličaju državu, Andaluziju i Kastilju, kakav je Rafael Nadal, posle trijumfa Đokovića u finalu objavila je tekst sa naslovom „Đoković novi kralj Vimbldona“, označivši njegov četvrti grend slem u Londonu kao najdraži u dosadašnjoj karijeri.

– Osvojio je četvrti put Vimbldon, ali je jedinstven jer dolazi iz teškog perioda i posle mnogo osporavanja. Sada ima dovoljno vremena da razbije mnoge rekorde. NJegovih 13 grend slem titula deluje malo u odnosu na Federerovih 20 i Nadalovih 17, ali boriće se učenik Marijana Vajde“, piše u tekstu uglednog lista.

„As“ navodi da se „Đoković vratio iz pustinje“, a katalonski „Mundo Deportivo“ da je Novak već dokazao da je vrhunski teniser, a sada i kakav karakter ima.

– Teniser koji je svojevremeno bio nezaustavljiv sad je pokazao da može da nadmaši krizu – precizan je list iz zemlje u kojoj je najveći Đokovićev rival Rafael Nadal.

Zanimljivo je bilo pročitati stavove britanskih novinara, koji najblaže rečeno nikada nisu simpatisali srpskog asa, verovatno i zbog činjenice da je kao tinejdžer odbacio ponudu da nastupa pod britanskom zastavom. BBC podseća da je Đoković posle dve godine osvojio grend slem trofej, a da je loš niz krenuo upravo na Vimbldonu kada je ispao od Sema Kverija u trećem kolu.

– Novak je dominirao nad Andersonom i vratio se u svetsku elitu – piše BBC, a sa hvalospevima nastavlja i Gardijan.

– Đoković je ponovo pronašao zver u sebi, vraća se među 10 najboljih i želi još uspeha.

Povratak u Top 10

Novak Đoković je u London stigao kao 21. igrač sveta, a nakon osvajanja Vimbldona ponedeljak je dočekao kao 10. planeti. Poslednji put u top 10 bio je u oktobru prošle godine, u vreme kada je pauzirao zbog povrede. Napravio je skok od 11 pozicija i sada ima 3.355 bodova. Finalista Kevin Anderson stigao je do najboljeg renkinga u karijeri, petog mesta na svetskoj listi. Rafael Nadal i dalje je prvi igrač sveta, ispred Rodžera Federera, Aleksandera Zvereva i Huana Martina del Potra. Srbija u top 100, uz Đokovića ima samo još tri igrača. Viktor Troicki nije više član tog društva, jer je od ove nedelje 102. igrač sveta sa 572 boda. Filip Krajinović je na 31. poziciji sa osvojenih 1.419 bodova, Dušan Lajović je 66. na svetu, što je za osam pozicija lošiji plasman nego pre starta Vimbldona (825), dok je pad od 10 mesta doživeo i Laslo Đere i sada je tačno 100. na ATP listi sa osvojenih 578 bodova.

100 prilika za brejk

Krejk Ošonesi jedan je od najboljih statističara u svetu tenisa i deo je stručnog štaba Novaka Đokovića. U detaljnoj analizi, pružio je podatke koji najbolje ilustruju razloge Noletovog osvajanja Vimbldona 2018. On je tek drugi teniser koji je na Vimbldonu od 1992. zabeležio trocifren broj brejk-prilika. Prvi je Australijanac Lejton Hjuit sa 110, a drugi i treći je Novak. Ove godine je 100 puta pripretio brejkovima, a 2013, kada je lako poražen u finalu od Endija Marija, u 96. Sveukupno na londonskom grend slemu imao je konverziju od 39 posto, što je nešto više od proseka (36). Još jedan važan detalj uklopio se u njegov šampionski mozaik, a to je vraćanje servisa u čemu je bez sumnje već godinama najbolji na svetu. Tako su mu i brojke na ovom Vimbldonu impresivne, te je drugi sa 36 posto osvojenih poena na prvi servis protivnika (189-519) i 34 posto osvojenih gemova na servis protivnika (39-116), peti je sa 74 % uspešnosti vraćanja servisa (574-777).

Paralela sa Ivaniševićem

Agencija AP istakla je podatak da je Srbin postao šampion Vimbldona sa najslabije pozicije još od 2001. godine i Hrvata Gorana Ivaniševića koji je tada dobio specijalnu pozivnicu, a ESPN da je na terenu pokazao da je daleko iznad protivnika u finalu Kevina Andersona.

Komšije pisale u superlativu

Od medija iz regiona, „Jutarnji list“ uspeh opisuje kao veliki povratak Srbina i podseća da je sada četvrti po broju grend slem titula u istoriji, iza Pita Samprasa, Nadala i Federera. „Fenomenalni Đoković pomeo Andersona, najveću senzaciju Vimbldona“, pišu Hrvati, a u „centar“ pogađa i bosanskohercegovački „Klix“, sa „Maestralni Nole je opet stari, razbio je Andersona“. Crnogorske „Vijesti“ sa tri uzvičnika prenose da je Đoković osvojio Vimbldon četvrti put u karijeri. „Prošle su dve godine pakla. Đoković se vratio na mesto na kojem pripada“, zaključuju „Vijesti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari