Svetski prvak kao putokaz za dalje 1Odbojkasi Srbije Foto: CEV

U prve dve utakmice delovali su poprilično sigurno; doduše Belgija i Ukrajina nisu predstavljale adekvatni reper, međutim ono što je viđeno protiv Poljske daje nadu da bi odbojkaši Srbije mogli da doguraju do same završnice Evropskog prvenstva.

Vodili su puleni selektora Kovača sa 2:1 u setovima, imali vrlo obećavajuću situaciju u četvrtom delu meča, čak i poziciju da duel reše u taj-brejku petog seta, ali nažalost nisu uspeli da se odupru pritisku pred više od 12 hiljada domaćih navijača (3:2).

Satisfakcija za prikazano svakako je i uzet bod zbog ishoda dobijenog u pet setova.

Večerašnji meč sa Portugalom (17.30) trebalo bi da bude prilika da naši odbojkaši poprave određene segmente u igri, porade na servisu i prijemu i tako spremnije  dočekaju poslednji meč u grupnoj fazi sa reprezentacijom Grčke.

Da zaslužuju maksimalan respekt kao aktuelni evropski prvaci, odbojkaši Srbije pokazali su protiv dvostrukog svetskog šampiona.

Sve do poslednje faze četvrtog seta prijem servisa Ivovića, Kovačevića i libera Pekovića bio je sasvim zadovoljavajući; Poljaci nisu imali previše napada na naš rasejani prijem; samim tim Jovović je lakše organizovao igru koristeći prednosti kroz sredinu i iz zone četiri.

Evidentno je da Srbija još uvek nije popravila procente uspešnosti u kontranapadu; u dvema takvim situacijama mogla je da možda napravi radikalan preokret u svoju korist, ali nije uspela.

Poslednji put je to bilo kod rezultata 14:14 u petom setu kada je Kovačević iz druge linije, umesto da puca, odlučio da podigne loptu iznenađenom Atanasijeviću koji je bio u teškoj poziciji sa dvojicom rivala u bloku.

Naturalizovani Kubanac Leon i Semenjuk na prijemu, odnosno Kurek na korekciji predstavljaju kvalitet protiv kojeg su naši odbojkaši na najbolji način mogli da procene rast forme od starta šampionata.

Poljaci nam inače ne odgovaraju; od juna 2018. Srbija je protiv njih izgubila poslednjih pet uzastopnih mečeva.

Večerašnji protivnik ne spada u istu kategoriju, ali je pobedom nad Belgijom (3:2) i uzetim setom protiv Poljske pokazao da može da bude vrlo neugodan, naročito ako ga rival ne shvati dovoljno ozbiljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari