Svetsko prvenstvo na iskušenju zbog ljudskih prava i politizacije 1Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

U Rusiji u četvrtak počinje globalna smotra fudbala na kojoj će snage odmeriti 32 najbolje reprezentacije, ali poslednje dane pred otvaranje Svetskog prvenstva zapadni mediji su iskoristili kako bi ukazali na probleme sa ugrožavanjem ljudskih prava kao i na moguću politizaciju ovog takmičenja radi popravljanja narušenog imidža Rusije u svetu. ​

Vašington post (Washington post) svoju priču o rasizmu počinje pričom o popularnom afričkom muzičaru Blek Ziju (Black Z​), za koga rasizam u Rusiji nije ništa lošiji nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Blek Zi je čak napravio pesmu za ruski nacionalni fudbalski tim na Svetskom prvenstvu, piše vašingtonski dnevnik.

„Ali ne dele svi ovaj ružičast pogled. Sa otvaranjem prvenstva utakmicom između Rusije i Saudijske Arabije, odmah iza ugla, rasizam pokazuje ružnu glavu,“ piše list.

WP navodi da je po prvi put u 88-godišnjoj istoriji, sudijama dato pravo da prekinu ili otkažu utakmicu ukoliko se pevaju rasističke pesme ili se neprimereno navija.

Američki dnevnik prenosi stav ruske humanitarne organizacije „Sova“ koja kaže da su Afrikanci treća po veličini etnička grupa koja je meta za rasiste u Rusiji, nakon ljudi iz bivših sovjetskih republika u Centralnoj Aziji i na Kavkazu.

„Iako zvanično nije zabranjeno da prisustvuju turniru, ruska policija je poznatim huliganima poručila da se nasilje neće tolerisati,“ stoji u tesktu i dodaje da će policajci iz sve 32 zemlje učesnice pomagati u sprovođenju zabrane točenja alkohola na besplatnim vozovima koji će prevoziti navijače sa jednog kraja Rusije na drugi.

„Na stadionima, gledaoci će moći da kupe najviše četiri piva tokom utakmice,“ kaže Oraz Durdiev, predstavnik Budweisera, sponzora Svetskog prvenstva.

Fajnenšl tajms (Financial Times) se bavio uticajem Svetskog prvenstva na domaću fudbalsku ligu i prenosi stavove kritičara koji smatraju da je 10,9 milijardi dolara utrošeno na Svetsko prvenstvo zbog dugoročnog zanemarivanja ovog sporta.

„Današnji igrači odrastali su kada je fudbal bio u ruševinama. Nije bilo sistema i nije bilo načina da se razviju,“ rekao je Kiril Dementijev, komentator na državnoj televiziji i dodao da je to izgubljena generacija.

FT piše i da nedostatak novca ometa razvoj, kao i da su svi klubovi, osim pet profesionalnih, u vlasništvu pokrajinskih vlada ili državnih firmi koje su smanjile ulaganje tokom nedavne recesije.

„Oskudni budžeti znače da se timovi fokusiraju na to da ne ispadnu iz lige, a ne na razvoj talenta,“ piše u tekstu.

FT dodaje i da se ruski fudbalski zvaničnici nadaju da će stadioni napravljeni za Svetsko prvenstvo pomoći da se oživi domaća liga.

„Jedna od promena koju je Svetsko prvenstvo već donelo na ruske domaće utakmice je ozbiljna represija nad dobro poznatim grupama huligana,“ tvrdi list i precizira da je Rusija raspustila udruženje fudbalskih navijača, zabranila poznatom vođi navijača Aleksandru Špriginu da prisustvuje utakmicama i uhapsila desetine „ultrasa“ zbog optužbi za „ekstremizam“.

Svetsko prvenstvo prilika za izvlačenje iz izolacije?

Retko je Svetsko prvenstvo bilo ovoliko ispolitizovano, ali Rusija je optimistična da će takmičenje obeležiti promjena njenog međunardonog položaja, navodi Indipendent (Independent).

Lokalni organizacioni komitet u subotu je predstavio i najnoviji promotivni video u kojem predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje:

„Za našu zemlju velika je radost i čast što smo dobrodošli u međunarodnoj fudbalskoj porodici … otvorili smo našu zemlju i naša srca“.

Bez sumnje, Putin se nada da svet može za mesec dana zaboraviti na politiku, dok će stvarnost verovatno biti drugačija, piše Indipendent.

„Hemijski napad na dvostrukog ruskog agenta i njegovu kćerku u Salisburyu; dokazi o dopingu; tvrdnje o hakovanju; huliganski napadi u Marselju; ratovi; zatvorenici koji štrajkuju glađu i nastavak suzbijanja unutrašnjih neslaganja – sve ovo ukazuje na to da bi Svetsko prvenstvo u Rusiji moglo biti najpolitizovanije u istoriji“.

Zatim, postavlja se pitanje kako je Rusija ubedila fudbalski svet u svoje sposobnosti da održi ovaj događaj. Indipendent podseća kako je još 2010. godine bivši britanski premijer Dejvid Kemeron (David Cameron) ukazivao na to da je ključnu ulogu u ovom slučaju odigrao mito.

FIFA-ina unutrašnja istraga o aferi nije pronašla čvrste dokaze o tajnom dogovaranju i podmićivanju. Ali, takođe je naglašeno da je ruska komisija „ustupila za preispitivanje samo ograničenu količinu dokumenata“.

Rusija je zvanično potrošila 12 milijardi dolara za pripremu prvenstva. Prava cifra je verovatno nekoliko milijardi veća. Ali uprkos troškovima, niko u vladi se ne žali, kaže Ilja Šumanov, zamenik direktora Transparensi Internešnal (Transparency International) u Rusiji. Ovako veliki projekti su poput kiseonika u krvi za autoritarne režime, rekao je Šumanov.

Nakon perioda trajne izolacije, Kremlj smatra da može iskoristiti prvenstvo kako bi unapredio međunarodne odnose, rekao je nezavisni posmatrač Konstantin Gaaze.

„Oni vide Svetsko prvenstvo kao dobru investiciju, način da poboljšaju poziciju Rusije. U svakom slučaju, stvari teško mogu postati mnogo gore“, dodao je on.

Viši standardi za buduća prvenstva

Novi zahtevi FIFA-e o ljudskim pravima u takmičenju i organizaciji Svetskog prvenstva 2026. godine mogli bi da podignu standarde za buduće sportske događaje ako se u potpunosti sprovedu, saopštio je Hjumn Rajts Voč (Human Rights Watch).

„Ono što je novo o procesu za 2026. godine jeste to što se prvi put od zemalja kandidata zahteva procena rizika za ljudska prava i šta će učiniti kako bi ih rešili,“ rekla je Minki Vorden (Minky Worden), direktorka globalnih inicijativa pri HRW.

„Ozbiljno zabrinuta za ljudska prava u Rusiji i Kataru, FIFA treba da insistira na tome da se domaćin 2026. strogo pridržava osnovnih pravila o ljudskim pravima – ili da rizikuju da budu isključeni iz kvalifikacije za domaćina,“ dodala je.

Svetsko prvenstvo u Rusiji počinje u okruženju najgorem za ljudska prava u generaciji, piše HRW i navodi da su građevinski radnici koji su izgradili stadione svetskog kupa suočeni sa eksploatacijom i opasnim uslovima, a ruski anti-LGBT „propagandni zakon“ stvara klimu straha i diskriminacije.

Tekst preuzet sa RSE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari