Svetsko prvenstvo u Kataru kritikovano zbog "problematičnih" obećanja o ugljeničnom otisku 1Foto: EPA-EFE/ Noushad Thekkayil

Kako novi izveštaj organizacije Carbon Market Watch upozorava, Svetsko prvenstvo u Kataru ne ispunjava obećanja koja je ranije dala o smanjenju ugljeničnog otiska, što stvara još jedan problem za turnir.

Organizatori su ranije tvrdili da će takmičenje najboljih reprezentacija planete u kom će učestvovati 32 tima biti prvo „ugljenično neutralno“ Svetsko prvenstvo, što bi značilo da će emisije gasova sa efektom staklene bašte biti ograničene i nadoknađene.

Međutim, Carbon Market Watch (CMW), neprofitna organizacija koja blisko sarađuje sa Evropskom unijom, ispitala je planove organizatora i u potom sačinjenom izveštaju ukazuje da su projektovane emisije verovatno manje od njihove stvarne količine, s obzirom da je otisak nastao tokom izgradnje sedam novih stadiona „posebno zabrinjavajuć“.

„Bilo bi sjajno videti da se uticaj FIFA Svetskih prvenstava na klimatske promene drastično smanjuje, ali tvrdnja o ugljeničnoj neutralnosti koja se iznosi jednostavno nije verodostojna“, rekao je Žil Dufrasne iz CMW, autor analize.

Uprkos nedostatku transparentnosti, dokazi sugerišu da će emisije sa ovog Svetskog prvenstva biti znatno veće nego što su organizatori očekivali, a krediti za ugljen-dioksid koji se kupuju da bi se nadoknadile ove emisije verovatno neće imati dovoljno pozitivan uticaj na klimu, piše Gardijan.

Centralna žalba ove organizacije odnosi se na njihovu kalkulaciju da bi emisije ugljen-dioksida koje stvaraju novi stadioni mogle biti čak osam puta veće od cifara sadržanih u analizi organizatora prvenstva.

„Ovi stadioni su napravljeni posebno za Svetsko prvenstvo. Buduća ekstenzivna upotreba tolikog broja stadiona na tako malom geografskom prostoru je neizvesna, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je Doha imala samo jedan veliki stadion pre nego što je dobila domaćinstvo na Svetskom prvenstvu“, saopštila je organizacija CMW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari