Svi oboreni rekordi Lionela Mesija na Mundijalu u Kataru 1 EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Lionel Mesi je sa reprezentacijom Argentine u Kataru osvojio titulu prvaka sveta i ostvario san miliona Argentinaca o kome su sanjali punih 36 godina.

Usput je postavio čak 12 rekorda, a neki od njih teško da će ikada biti oboreni.

1. Odigrao je najviše utakmica na Svetskim prvenstvima – njih čak 26, pri čemu je u finalu Mundijala prestigao Lotara Mateusa (25).

2. Mesi je zabeležio najviše asistencija na Svetskim prvenstvima – čak 9, a poslednjom je pretekao svog idola Dijega Maradonu koji ih je sakupio 8.

3. Postao je jedini igrač koji je postigao gol u svakoj fazi na planetarnim šampionatima, otkako se ona igraju u formatu sa 32 reprezentacije.

4. Odigrao je najviše minuta u istoriji na Mundijalima – 2314, a na ovom šampionatu je prestigao leegndarnog Paola Maldinija (2217).

5. On je jedini fudbaler koji je asistirao na pet svetskih prvenstava.

6. Jedini je Argentinac koji je postizao golove na četiri svetska prvenstva.

7. Odigrao je najviše utakmica kao kapiten na Mundijalima. Od 2011. godine, sakupio ih je 18 na najvećoj svetskoj smotri fudbala.

8. On je fudbaler koji je najviše puta učestvovao u postizanju golova na Svetskim prvenstvima – bilo kao strelac ili kao asistent. Postigao je 13 golova, a asistirao za devet.

9. On je najmlađi fudbaler koji je učestvovao na pet Mundijala.

10. Igrač je sa najviše dobijenih nagrada za igrača utakmice. Ima 11 takvih priznanja.

11. Ne postoji igrač sa većim razmakom između golova na Mundijalima. Prvi je postigao 16. juna 2006. Srbiji i Crnoj Gori, a poslednji Francuskoj 18. decembra 2022. To je razmak od 16 i po godina.

12. Najstariji je igrač koji je postigao gol i asistirao na istoj utakmici. Uradio je to u utakmici protiv Hrvatske u pobedi 3:0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari