Jedan pobegao iz zemlje, drugog dovodili u vezu sa planiranjem atentata na Vučića: Ko su sve bili predsednici FSS? 1Foto: Starsport. Ilustracija: R. Topalović

Od obnove samostalnosti Srbije 2006. godine na čelu FSS-a su bila svega trojica predsednika i dvojica vršioca dužnosti.

Zvezdan Terzić (jul 2006 — mart 2008)

U januaru 2005. jednoglasno je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije, koja je posle odvajanja Crne Gore postala najviše fudbalsko telo u državi. Zamenio je plave dresove sa crvenim što su kasnije prihvatili i ostali sportovi.

Za vreme Terzićevog mandata mlada reprezentacija je osvojila drugo mesto na Evropskom prvenstvu 2007. u Holandiji. Doveo je za selektora „A“ tima Španca Havijera Klementea koji je od 22 igrača sa SP u Nemačkoj 2006. zadržao samo četvoricu i potpuno podmladio reprezentaciju.

Srbija se nije plasirala na Evropsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švajcarskoj.

Posle raspisane policijske potrage zbog navodnih malverzacija u OFK Beogradu, 12. marta 2008. godine, podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika FSS.

Od kraja januara 2008. godine, nije se pojavljivao u Srbiji. Bežeći od duge ruke pravde zbog otpužbi za malverzacije prilikom transfera fudbalera OFK Beograda prvo se oglasio rekavši da je u Americi na stručnom usavršavanju, a kasnije navodno da se morao zadržati na lečenju u Londonu zbog povrede ramena koju je zaradio na skijanju u Francuskoj.

Vršilac dužnosti predsednika FSS postao je preduzetnik i tadašnji prvi čovek Spartaka iz Subotice Tomislav Karadžić.

Tomislav Karadžić (jul 2008 — maj 2016)

Formalno iz statusa v.d. u status novog predsednika prelazi u julu 2008. godine. Imao je dva mandata. Isti su obeleženi stalnim svađama i pravim ratovima saopštenjima sa čelnicima Crvene zvezde koji su bili protiv njegovog imenovanja.

Takođe je „bljiljirao“ sa rešenjima na klupi nacionalne reprezentacije, a među pravim biserima je imenovanje Dika Advokata koji se uopte nije snašao u toj ulozi i brzo je otišao posle skandala i upada navijača na meču protiv Albanije.

Još neki od „genijalnih“ poteza za vreme njegovog predsednikovanja jesu imenovanja Radovana Ćurčića u dva mandata.

Takođe je u tom periodu selektor bio i Siniša Mihajlović, a da i ćorava koka ubode neko zrno jeste najbolji primer upravo pomenutog Toleta Karadžića koji je za vreme svog mandata na klupu selekcije Srbije doveo njenog najboljeg selektora u ovom veku i svetski priznatog stručnjaka Radomira Antića.

Ipak, samo zbog sopstvene sujete otpustio je legendarnog stratega i doveo srpski fudbal u decenijski vrtlog neuspeha.

Slaviša Kokeza (maj 2016 — mart 2021)

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza kao da je potpuno „ispario“ iz srpske javnosti nakon što je u martu 2021. godine dao ostavku na ovu funkciju.

Kako je naveo u saopšštenju, ostavku je podneo suočen sa optužžbama i brutalnim napadima na svoju ličnost, a zbog odbrane časti i ugleda koji se skrnave.

Iako mu se na teret stavljala saradnja sa klanom Veljka Belivuka i izvesna uloga u aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa čak i u pomaganju planiranja atentata, zbog čega je i saslušavan u SBPOK, od njega, ni za jednu od stavki formalno nije vođen sudski postupak.

U vezi njegovog imena su mediji dovodili u vezu i određene transakcije u FSS koje su bile neregularne, kao i o navode o nameštanju utakmica.

Za vreme njegovog mandata fudbalska reprezentacija se nije usrećila. Doveo je drugog najboljeg selektora Srbije u ovom veku na klupu nacionalnog tima – Slavoljuba Muslina, ali ga je prebrzo „potrošio“ i još brže smenio.

Nakon toga je usledila jedna od većih sramota u istoriji srpskog fudbala. Dojučerašnji prvi pomoćnik Mladen Krstajić imenovan je bez dana samostalnog trenerskog posla.

Kako nije imao apsolutno nikakvog iskustva u obavljanju tog posla, selekcija Srbije se vratila sa Mundijala u Rusiji nakon samo tri odigrane utakmice. Pobeda nad Kostarikom nije bila dovoljna za plasman u osminu finala, porazi od Švajcarske i Brazila su poslali „Orlove“ kući mnogo ranije nego što je iko to u našoj zemlji želeo.

Posle fijaska i u narednim kvalifikacijama iskusni „vuk“ Ljubiša Tumbaković. On je uistinu uspeo da preporodi reprezentaciju Srbije i promeni joj gubitnički mentalitet usađen u nju u protekloj deceniji, odnosno od trenutka kad je smenjen Radomir Antić.

Ali ni on nije uspeo da odvede Srbiju na EURO na kome nismo bili od 2000. godine. Škotska je nakon penala bila bolja od Srbije u Beogradu i tako je otišla na kontinetalno prvosvenstvo, a taj meč je zauvek ostati upamćen kao jedna od najgorih koje je odigrala naša fudbalska reprezentacija.

Marko Pantelić privremeno (mart 2021 — maj 2021)

Nakon odlaska Kokeze sa čelnog mesta FSS – v.d. ulogu je preuzeo bivši reprzentativac Marko Pantelić. Ipak, on se na toj poziciji nije dugo zadržao.

Njemu je pripala obaveza da imenuje novog selektora Srbije. Izbor je pao na Dragana Stojkovića Piksija koji je uspeo da odvede Srbiju na Mundijal u Katar, ali ni sa njim Srbija nije prošla u nokaut fazu takmičenja.

Bod protiv Kameruna i porazi od Brazila i Švajcarske bili su mršav rezultat selektora u koga se fudbalska Srbija klela.

Nenad Bjeković (maj 2021 —)

Njega je na identičnoj poziciji zamenio Nenad Bjeković. On je pokušao da postane predsednik FSS-a, ali je njegov izbor propao poslednjeg dana u oktobru.

Na izbornoj skupštini, čiji je termin za početak bio zakazan za 14 časova u ponedeljak, 31. oktobra, Fudbalski savez Srbije je konačno trebalo da dobije novog predsednika.

Jedini kandidat za to mesto bio je Nenad Bjeković, koji je u vrši dužnost zamenika nepostojećeg predsednika u Fudbalskom savezu Srbije.

Ipak, termin za početak je pomeren zato što se na izbornoj skupštini pojavilo samo 22 delegata (od ukupno 85), a 43 je bilo neophodno za kvorum da bi Nenad Bjeković bio i zvanično izglasan.

Totalno druga slika viđena je u utorak, kada je na Skupštinu Fudbalskog saveza Srbije došlo znatno više delegata, nego što je to bio slučaj u ponedeljak kada nije bilo kvoruma za početak.

U prostorijama Fudbalskog saveza u Staroj Pazovi nalazilo se 72 delagata od ukupno 85 na spisku, pa je postojao kvorum i održana je još jedna burna sednica.

I kao što je bilo najavljeno posle prvog dana, Bjeković je povukao predsedničku kandidaturu i Fudbalski savez Srbije je ostao bez predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari