Svi žele skalp Zvezde 1

„Predah“ od regionalnih, međunarodnih i domaćih prvenstava najboljih osam klubova Srbije iskoristiće da od četvrtka do nedelje odrede novog osvajača prestižnog i prelepog pehara Kupa Radivoja Koraća.

Sada već tradicionalno, Niš će biti domaćin, a navijači u hali „Čair“ vinovnici nove „potere“ za košarkašima Crvene zvezde, koji su od poslednjih pet, osvojili četiri „Žućkove levice“, zaključno sa prošlom godinom. U terminima kada se u većini evropskih zemalja takođe odigravaju kup takmičenja, FMP i Metalac započeće četvrtfinalnu seriju večeras (17.00), dok će crveno-beli par sati kasnije fizičku i mentalnu spremnost iskušati protiv Borca (19.30). Dan kasnije poslednje učesnike polufinala odrediće dueli Mege i Dinamika (17.00), odnosno Partizana i Zlatibora (19.30).

Žreb je bio takav da sve do finala večiti rivali neće moći da se sastanu, što će samo povećati draž kako se završnica bude približavala. Na predlog KK Hemofarm, a u dogovoru sa FIBA, 2003. je odlučeno da nacionalno kup takmičenje dobije naziv po proslavljenom srpskom košarkašu koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1969. Zvezda je u šest navrata podizala „Žućkovu levicu“, Partizan je pet puta bio najbolji, FMP u tri navrata, a Mega jedanput. Ako se u obzir uzme kup takmičenje i u bivšoj SFRJ, počevši od 1959. kada je održan prvi turnir, crno-beli su najuspešniji srpski klub sa 13 trofeja, dok ih Zvezda u riznici ima ukupno devet.

U skladu sa trenutnom konstelacijom snaga, jasno je da su izabranici Dušana Alimpijevića najveći favoriti i da će svi kompetentniji takmaci želeti da iznenade Branka Lazića i saigrače, počevši već od Borca. Čačani su za srpske prilike stabilan klub; u sastavu imaju Iliju Đokovića, aktuelnog reprezentativca Srbije, kao i bivše košarkaše Zvezde (Marko Marinović), odnosno Partizana (Nikola Pešaković, Darko Balaban). Beleže dobre rezultate u domaćem prvenstvu i regionalnoj ABA 2 ligi i ukoliko ne budu najbolje shvaćeni mogli bi da namuče crveno-bele.

– Ovo je tim koji je značajno izmenjen i ima mnogo igrača koji žele da osvoje svoj prvi trofej. Za nas Kup dolazi u dobrom momentu i vrlo smo motivisani, želimo taj trofej i otići ćemo dole sa svim naporima, željama i najvećom mogućom energijom da osvojimo Kup – poručio je trener Alimpijević, koji bi trebalo da ima na raspolaganju i Pera Antića, dokazanog krilnog centra koji je bio na dvonedeljnoj pauzi zbog problema sa povredom članka.

Partizanu je posle neuspeha u ABA ligi, tačnije neplasmana u plej-of, takmičenje u KRK najbolji način da se domogne trofeja, zbog samog sistema takmičenja, ali i činjenice da sve do potencijalnog finala u kvalitativnom smislu neće biti u podređenom položaju. Trener Čanak je donekle uspeo da implementira nove principe u odbrani i da sa Banđom Sijem dobije opciju u tranziciji i na ofanzivnom skoku. Kvame Von je pak ostavio osetno lošiji utisak i neko ko trenutno ne pravi razliku u oba pravca. Partizan je bez trofeja od 2014. godine, na prethodnom turniru KRK zbog stomačnog virusa bio je praktično desetkovan i u ritmu od tri utakmice u isto toliko dana pokušaće da napravi rez u zasad beznadežnoj sezoni.

Trener Čanak je i po preuzimanju pozicije šefa struke više puta naznačavao važnost Kupa Radivoja Koraća kao najboljeg načina da se dođe do prvog trofeja posle tri i po godine, što je perspektiva gledanja i predsednika Ostoje MIjailovića, kao i svih članova uprave i stručnog štaba.

Raspored turnira

četvrtfinale

četvrtak

A) FMP – Metalac 17.00

B) Crvena zvezda – Borac 19.30

petak

C) Mega – Dinamik 17.00

D) Partizan – Zlatibor 19.30

polufinale

subota

A-B 17.00

C-D 21.00

finale

nedelja 21.00

Osvajači Kupa Radivoja Koraća

2003. FMP Železnik

2004. Crvena zvezda

2005. FMP Železnik

2006. Crvena zvezda

2007. FMP Železnik

2008. Partizan

2009. Partizan

2010. Partizan

2011. Partizan

2012. Partizan

2013. Crvena zvezda

2014. Crvena zvezda

2015. Crvena zvezda

2016. Mega Leks

2017. Crvena zvezda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari