Svom snagom na komšinice 1Foto: Rukometni savez Srbije/ Portal

Nakon poraza od Rusije najbolje rukometašice Srbije moraće da zapnu iz sve snage u današnjem duelu s Crnom Gorom, d a bi ostale u konkurenciji za visok plasman u novoformiranoj I grupi, odnosno polufinale takmičenja u Francuskoj…

… čiji je raspored poremećen nasilnim protestima „žutih prsluka“, pa naše devojke neće imati dovoljno vremena za pravi oporavak posle „baćuški“.

Lako za reći, ali nimalo jednostavno za izvesti, s obzirom da reprezentacija bivše jugoslovenske republike, iako kratke istorije, ima bolji rejting od prvih komšinica. Jeste prošlo šest godina od „zlatne 2018“, kada su prvo na svojim debitantskim Olimpijskim igrama osvojile srebro u meču sa neprikosnovenim Norvežankama pa osvojile kontinentalni šampionat u Beogradu, jesu u međuvremenu pale na niže grane na velikim takmičenjima i ostale bez nekoliko starterki, ali su s novim selektorom Šveđaninom Perom Johansonom zauzele šesto mesto na Svetskom prvenstvu prošle zime i, po planu i programu „srebrnog“ stručnjaka sa EP 2010. (sa Šveđankama) i „bronzanog“ trenera klupske Lige šampiona 2016. (na klupi Bukurešta), ponovo ušle među favoritkinje za medalje.

Počev od ovog EP, mada su u borbu ušle na krivoj nozi. Posle dva poraza u prvoj fazi i nijednog prenetog boda bile su prinuđene na idu na sve ili ništa u utakmici sa Švedskom i taj ispit su položile s najvišom ocenom, savladavši tim protiv kojeg je Srbija u foto-finišu ostala praznih šaka. Dupliravši tako i sopstvene i rivalske motive, jer je Srbija baš u dvoboju sa „lavicama“, pre 12 meseci, ostala bez četvrtfinala na SP u Nemačkoj.

– Nije to više ta ista ekipa. Srbija igra puno bolje sa Andreom Lekić i Draganom Cvijić, plus su moje klupske saigračice u sjajnoj formi. I na svakoj drugoj poziciji ima odlična rešenja, poput iskusne golmanke Katarine Tomašević. Biće to jedna teška i neizvesna utakmica, u kojoj ključ pobede treba tražiti u odbrani. Što si čvršći pozadi to imaš više prostora za tzv. lake golove. Nadam se da ćemo se svih 60 minuta držati tog šablona i da ćemo opravdati ulogu favorita. Jesmo u prednosti, ali samo na papiru – kaže desno krilo ĆSm Bukurešta i crnogorske selekcije Jovana Radičević, inače zvanično najbolja na toj poziciji u 2017. godini.

Otežavajuća okolnost za naš tim moglo bi da bude to što će rival, silom prilika, imati više dana za pripremu, jer su Crnogorke u petak poslednji put igrale.

– Nećemo stići ni da se oporavimo od meča sa Rusijom, a već dolazi utakmica sa Crnogorkama, koje će imati nekoliko dana odmora. Da se mi pitamo ne bismo tako, međutim ovo je viša sila. Poremetiće nam ritam rada, ali moramo da se adaptiramo na taj problem i spremimo najbolje što umemo za važan duel sa dobro poznatim rivalom – kaže selektor LJubomir Obradović.

Grupa I

Danska – Francuska 23:29

Švedska – Crna Gora 28:30

1. Francuska 3 2 0 1 4

2. Rusija 2 2 0 0 4

3. Srbija 2 1 0 1 2

4. Švedska 3 1 0 2 2

5. Crna Gora 3 1 0 2 2

6. Danska 3 1 0 2 2

nedelja

Švedska – Francuska

Srbija – Rusija

ponedeljak

Danska – Rusija

Srbija – Crna Gora

sreda

Danska – Crna Gora

Grupa II

Španija – Nemačka 23:29

Mađarska – Norveška 25:38

1. Rumunija 2 2 0 0 4

2. Holandija 2 2 0 0 4

3. Nemačka 3 2 0 1 4

4. Norveška 3 1 0 2 2

5. Mađarska 3 1 0 2 2

6. Španija 3 0 0 3 0

nedelja

Mađarska – Nemačka

Holandija – Rumunija

utorak

Španija – Rumunija

Holandija – Norveška

sreda

Španija – Norveška

Mađarska – Rumunija

Holandija – Nemačka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari