Tadiću kriva opstrukcija 1Foto: EPA-EFE/ JUANJO MARTIN

Prvih 90 minuta šesnaestine finala Lige Evrope bili su po ukusu ljubitelja fudbalske taktike na gol više, jer su 32 tima (skupa) čak 45 puta morala da se vraćaju na centar terena ili 2,8 po meču, pri čemu se ni na jednom nije pucalo praznim „puškama“.

A, kako je samo u dva slučaja moguće sigurati ime učesnika sledeće nokaut runde sva je prilika da će se visok procenat efikasnosti protegnuti i na revanše.

Dva meča su bila posebno interesantna, u prvom redu sunovrat Ajaksovog ofanzivnog stila u španskom sudaru sa Hetafeom (2:0). Jeste domaći tim čestim valjanjem na terenu, prepirkama sa sudijama i rivalom, simuliranim faulovima, izbacivanjem lopte u aut… tzv. efektivno vreme igre skratio na dekadentnih 42 minuta i 36 sekundi, a to poremetilo vrhunske tehničare i brzanjce iz Amsterdama, ali poražavajuće zvuči da su kapiten Dušan Tadić i njegovi „kopljanici“ za tih sat i po imali svega dve krštene šanse, pri čemu je samo šut iz 86. minuta išao u okvir gola besposlenog Sorije. Nasuprot Hetafeovih 10:2.

– Naseli smo na njihov plan. To nije dozvoljeno, to je neprihvatljivo! Umrtvili su igru. Praktično smo fudbal igrali jako kratko. Skrenuo sam sudiji Rudiju Bukeu 10 puta pažnju na to šta rade igrači Hetafea, rekao mi je da zna, ali ništa nije uradio po tom pitanju… Moramo da kritikujemo sami sebe. Previše lopti smo izgubili, igrali smo neoprezno i pravili smo nepotrebne greške. Sami sebe smo izbacili iz igre. Realnost je da nije sve još uvek izgubljeno. Ovo je loš rezultat, ali ne predajemo se – prokomentarisao je srpski reprezentativac, mada je i njemu jasno da u životu, pa i sportu, cilj često opravdava sredstvo, obaška što je holandski sastav skrivio jedan žuti karton više od španskog (3:2).

Ni Arsenal nije odigrao kako ume u Atini, ali je prošlogodišnji finalista s tih 0:1 ojačao svoju položaj pred dolazak Olimpijakosa u London.

Kostić u timu nedelje

U idealnih 11 prvog dela 1/16 finala LE, u izboru Evropske fudbalske federacije, našlo se mesta za jednog Srbina, pošto je vezista Filip Kostić dao jedan gol i često pravio dar-mar u odbrani Salcburga, a koliko je njegov Ajntraht bio ubedljiv i dopadljiv protiv rivala iz Austrije potvrđuje što mu društvo u istoj konkurenciji prave klupske kolege Kamada i Ture. Osim njih, najviše ocene dobili su: golman Lopez (Roma), defanzivci Olivera (Hetafe), Koates (Sporting) i Godin (Inter), igrači sredine terena Hađi (Rendžers) i Neves (Vulvs), te špicevi Vijeto (Sporting) i Žota (Vulvs).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari