Tajne Jokićevih asistencija 1Foto: AP Photo/David Zalubowski

U jednom su svi složni kada je Nikola Jokić u pitanju: da je reč o najboljem dodavaču među visokim igračima, možda i u istoriji NBA lige. Ajzea Hartenštajn je prošle sezone bio saigrač srpskog asa u Denveru i na treninzima je mogao da upija savete Nikole Jokića, s obzirom na to da je bilo planirano da nemački košarkaš bude njegova alternacija.

Jokić se na NBA mapi odmah etablirao kao fantastičan dodavač i to iz gotovo svih mogućih pozicija i različitih faza igre.

Javnost je oduševljavao takozvanim „tač-daun“ pasovima; sa niskog posta, „bekdor“ proigravanjima, duplim pasovima, a pogotovo je to lepo izgledalo u saradnji sa Džamalom Marejem i Gerijem Herisom.

Harteštajn je sve to netremice gledao i upijao.

„Ranije bih često i mnogo gledao ka ofanzivnom igraču. Ali mi je Jokić rekao da treba više da gledam gde se nalaze odbrambeni igrači“, otkrio je Hartenštaj, koji će ove sezone pokušati da se izbori za adekvatnu minutažu u Los Anđeles Klipersima.

Nemački košarkaš, koji je igrački stasavao u Americi, pokušao je da dočara konkretne situacije u kojima Jokić pasovima iznenađuje kompletne protivničke odbrane.

„Kod nekih ‘bekdor’ dodavanja deluje da igrač nije slobodan. Ali kada pogledam u odbranu, a odbrambeni igrač ne gleda ka meni, nema šanse da stigne loptu, jer ne vidi da ona dolazi. Tako da su mi saveti tog tipa mnogo pomogli“, naglasio je Hartenštajn.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari