Takmičarskiji fudbal 1Foto: EPA P. GARCIA

U držanju i igri Holanđana protiv Češke, prepoznata je akumulacija umora i nezadovoljstva.

Frank de Bur je veliko fudbalsko ime, ali nikako da napravi nešto značajnije kao trener.

Nije se dugo zadržavao u Ajaksu, Interu, Kristal Palasu ni u Atalanti.

Ima tu neku, za njih karakterističnu, pozitivnu aroganciju, poteklu još iz uverenja pokojnog Johana Krojf da njegovi zemljaci igraju najbolji fudbal na svetu, s tim što on odstupa od prepoznatljivog stila igre, ustanovljenog baš u vreme ovog velikana.

Ima lošu komunikaciju sa navijačima, a reprezentativci, kao već formirani fudbaleri, sa nedovoljno samopouzdanja reaguju na šefova lutanja u neuspelim pokušajima „modernizacije“ igre nacionalnog tima.

Videlo se to još tokom kvalifikacija, kada su tako nesigurni, izgubili bodove od jedne Turske.

Kod kuće!

Zaslužili su i poraz od takmičarski nastrojene i tvrde Češke.

Ne može se na takvu ekipu bez energije, kao izduvan balon.

Poput Danske, mogla bi još da nadolazi i napreduje na prvenstvu, ko zna možda i da napravi još neki ogroman iskorak. Kao 1976. godine, kada su na našoj Marakani postali prvaci Evrope ili 1996, kada su stigli do finala.

Baš mi je drago što je moja Belgija drugi put zaredom u četvrtfinalu i što je kritikovani selektor Martinez bio u pravu kada je poveo iskusne defanzivce Vermalena i Vertongena, a cela odbrana odlično odradila svoj deo posla.

Kako su samo zaustavili Ronalda i Portugalce, čak i kada su ovi, kao svi Mediteranci, pokazali lošiju, prgavu i „prljavu“ stranu karaktera kada su videli da gube.

Samo, se brinem kako će dalje bez udarnih igala De Brujnea i starijeg Azara, jer ne verujem da će se brzo oporaviti od povreda. Zato se nadam da će „iskočiti“ nego drugi, poput mlađeg Azara.

Italija, naravno, nastavlja po svome. Već četrdeset i više godina igraju na rezultat, vade se u produžecima, čupaju sa penala…

Imaju u svom genu i kulturi veštinu snalaženja na velikim turnirima.

Čim prođe grupna faza, ne haju više za lepotu, samo gledaju kako da prođu dalje.

Generalno, očekujem sve takmičarskiji fudbal u nastavku EURO.

Šteta što će u sudaru dve najveće evropske fudbalske sile, dva najjača Saveza, dve marketiniški najpraćenije i najbogatije lige… morati da ispadnu Engleska ili Nemačka.

Žao mi je i što je osmina finala kraj za Hrvatsku ili Španiju.

Autor je fudbalski trener

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari