Tekvondo asocijacija nije ni planirala u budžetu novac za odlazak kadeta na prvenstvo 1

Deca do 14 godina koja su izborila učešće na Svetskom kadetskom prvenstvu u tekvondu koje se održava u Uzbekistanu prepuštena su sama sebi.

Na takmičenje u Taškent otići će samo ako roditelji ili njihovi klubovi pronađu novac za putne i smeštajne troškove u iznosu od oko 1.000 evra, pošto Tekvondo asocijacija Srbije (TAS) nije Svetsko prvenstvo uračunala u svoj budžet.

– Želimo da istaknemo da Svetsko kadetsko prvenstvo koje se održava od 7. do 11. avgusta u Uzbekistanu nije predviđeno finansijskim planom TAS za 2019, a samo iz razloga jer samo mesto – lokacija održavanja ovog takmičenja, do nedavno nije bilo poznato. Kako smo prema informacijama iz Svetske tekvondo federacije o organizatoru SP za kadete a do konačne odluke imali samo podatke da će se SP za kadete održati u Australiji, u tom slučaju troškovi puta bi bili neprihvatljivo veliki, pa je iz tog razloga ovo takmičenje u tom momentu izostavljeno iz programa – navodi se u odgovoru TAS-a listu Danas.

Iz TAS-a tvrde da troškovi na kraju neće pasti na roditelje desetoro dece koji su izborili plasman na SP, već da novac za put i boravak u Uzbekistanu treba da obezbede klubovi u kojima su mladi tekvondisti registrovani.

– Imajući u vidu značaj takmičenja i veliko interesovanje kao i evidentan kvalitet kadetske postave, jedina mogućnost je bila da TAS omogući odlazak uz samofinansiranje onima koji ispunjavaju kriterijume – dodaju iz TAS-a.

Međutim, iz odgovora se ne može saznati šta se dešava ukoliko klub ne želi ili nije u mogućnosti da pokrije te trškove.

– Pored svih poteškoća, TAS je preuzeo na sebe plaćanje takmičarskih kotizacija za svih 10 takmičara na ovom takmičenju, kao i da odlukom Upravnog odbora TAS finansira troškove (ukupne) osvajača medalja na Evropskom kadetskom prvenstvu 2018 (njih 6) i to na svim takmičenjima na kojima učestvuju u 2019 godini uključujući i G-1 turnire – poručuju iz TAS-a.

Uprkos ovoj tvrdnji, trener Tekvondo kluba Banjica Nebojša Rakić objašnjava za Danas da od šestoro dece koja su osvojila medalje na kadetskom EP samo dvoje ide na SP u Uzbekistan, dok su ostala prešla u juniorsku kategoriju i učestvovaće na SP u Bugarskoj tek sledeće godine.

– Od osvajača medalja na kadetskom EP tu su samo Vesna Ajduković i Katarina Jakšić, a ja danas idem u banku da uplatim novac koji je jedva sakupljen da bi otišle na SP, tako da zaista ne znam kome će onda platiti troškove. Inače, mi još uvek čekamo da se refundiraju troškovi za učešće na turnirima u Grčkoj, Bugarskoj i Austriji iz prošle godine, tako da se na TAS slabo oslanjamo po tom pitanju. Voleo bih i da mi iz TAS-a objasne zašto su ovo SP naknadno, tek pre par dana, uneli u svoj kalendar – priča Rakić.

Najveći problem po njegovim rečima nastaje zbog toga što TAS ne brine o tome da li će deca učestvovati na najjačim međunarodnim turnirima iako su izborila plasman.

– Ovde je glavno pitanje zašto uopšte takmičenje poput Svetskog prvenstva nije prvobitno bilo u planu TAS-a. Zbog čega oni smatraju da nije bitno da li deca treba da se takmiče bez obzira na to da li se SP održava u Australiji ili Uzbekistanu? Zašto na Svetsko prvenstvo ne ide ni jedan trener iz reprezentacije, već samo tri klupska trenera? Ispada da je SP manje bitno takmičenje od Evropskog prvenstva. Što se njih tiče, deca ni ne moraju da učestvuju na Svetskom prvenstvu. Međutim, ja vam kao trener kažem da je neophodno da oni odu da se bore na takvim međunarodnim turnirima jer samo tako mogu sutra doneti ovoj zemlji olimpijsku i druge medalje – zaključuje Rakić.

Medalje kadeta ne donose novac Tekvondo savezu

Suština nebrige o kadetima ustvari se svodi na to što oni nisu obuhvaćeni Pravilnikom Ministarstva omladine i sporta o stipendiranju, te Tekvodno asocijacija Srbije ne dobija novac čak i ako osvoje medalje na velikim takmičenjima.

– Njih jednostavno ne zanimaju takmičenja koja ne mogu da naplate od Ministarstva. To što se deca u kadetskom uzrastu uveliko obučavaju za ono što ih čeka u juniorskoj kategoriji, a kasnije i kao seniore, kao da nije bitno. Ispada da je bitno samo ono što može da donese zaradu – priča trener Nebojša Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari