Tenis iz barika: Po čemu je Manarino uz "veliku trojku" i zemljaka Monfisa u poslednjih 45 godina australijskog opena? 1Foto: Fonet/AP

Ş 35 godina Adrijen Manarino je vino iz francuskog teniskog barika koje je u akovima poteklo do osmine finala Australijan opena.

Sva tri meča kojima se izborio da bude među 16 najboljih pripala su mu na pet setova, što je maraton kakav u Melburnu nije viđen posle 2006.

Na terenu je u velikim borbama proveo skoro 12 časova – pola dana.

Manarino, koji je s 19. mesta svetske liste najbolje plasirani francuski teniser, biće u nedelju protivnik desetostrukog osvajača Novaka Đokovića, i starijeg od njega.

S najboljim na svetu je po starosnoj dobi i stao rame uz rame kao tek peti veteran u poslednjih 45 godina koji se domogao osmine finala.

U tom „barikiranom“ društvu su i još dvojica iz „velike trojke“ i Francuz Gael Monfis.

S punih 35 Đoković je u četvrtom kolu prvi put igrao prošle godine, na putu ka četvrtoj uzastopnoj tituli.

Švajcarski as Rodžer Federer je s 35 trijumfovao 2017, a s 36 je odbranio trofej 2018. kao poslednji šampion u Melburnu pre još jedne Đokvićeve niske.

U četvrtom kolu je bio i 2019 (osmina finala) i 2020 (polufinale), na svom poslednjem učešću u Melburnu.

Španac Rafael Nadal je s punih 35 igrao u osmini finala 2022, a Monfis, njegov vršnjak (1986), prošle godine.

Pre petorice modernog doba poslednji koji je bio u osmini finala s napunjenih 35 jeste domaći teniser Kolin Dibli (1944) 1979, kasnije i polufinalista.

On je 35. rođendan proslavio u septembru, a turnir je igran na razmeđi 1979. i 1980, na travi, u predgrađu Melburna Kujongu.

Pošto je u to vreme broj učesnika bio dvostruko manji nego danas kada ih je 128, u osminu finala se ulazilo sa dve savladane prepreke.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari