Mahač nije dao da se Đoković sasvim razmahne u Ženevi: Na Rolan Garos bez ijednog finala 1Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ide da brani tron na Rolan Garosu bez ijednog finala ove godine.

I kada se činilo da se razmahao u polufinalu na šljaci u Ženevi, Čeh Tomaš Mahač (44. na svetskoj oisti) nije mu dao da uzleti do pobede, mada je prvi „reket“ i sam kriv što je zapao u vrtloge trećeg seta.

Na kraju je izgubio sa 6:4, 0:6, 6:1.

Upisan je u istoriju turnira (1980-91, 2015 -) na kojem je proslavio 37. rođendan kao najstariji polufinalista, ali zvanje najstarijeg finaliste i dalje ima Poartugalac Žoao Soza s 33 godine u porazu 2022.

Mahač je prvi Čeh u finalu posle svog imenjaka Šmida, koji je poklekao i 1981. i 1982. i 1987, ali ima i trofej za 1985.

U osvajače je ubeležen i Slovak Marijan Vajda (1988), Đokovićev dugogodišnji trener, koji je osamdesetih takođe igrao pod zastavom Čeholovačke.

Prvi put po sunčanom danu u svom ženevskom debiju Đoković je od početka uzeo mah.

Brejkom je poveo s 3:1, a onda i s 4:1.

Izgledalo je da sigurno plovi ka vođstvu u setovima, ali je toliko popustio u višemesečnoj potrazi za pravim sobom da je njegovom rivalu pripalo svih pet sledećih gemova.

Umesto 1:0 – 0:1.

Između dva seta u pomoć mu je pritekao medicinski tim.

Bi šta bi, najbolji teniser sveta je krenuo od nule, ali posvećeniji da mu se opet ne desi da se od primicanja vrhu skotrlja u podnožje.

Stekao je s dva brejka prednost od 4:0.

U sledećem gemu, na Đokovićev servis, češki igrač, koji je prvi put ikada dosegao u polufinale na turniru ATP, dao se u hvatanje poslednje nade u drugom setu, ali je srpski as neutralisao sve tri njegove brejk-prilike.

 

Iako je Mahač potučen sa 6:0, nije klonuo već se poneo kao rival mu prethodno, jer se i pre meča zadojio očekivanjima da protiv Đokovića, koji je daleko od svoje prepoznatljive dominacije, može da bude potpuno ravnoprvan.

Jezičak na vagi je otišao na njegovu stranu za vođstvo s 2:1 brejkom, što je i nadgradio u sledećem gemu, kada je Đoković neuspešnim lobom proćerdao šansu da mu uzvrati istom merom.

Ni u sledećem gemu srpski as nije bio na visini zadatka. S 5:1 za Mahača izgledi su mu postali nikakvi.

 

U drugom meču se sreću drugi nosilac Norvežanin Kasper Rud, sedmoplasirni na listi, osvajač 2021. i 2022, i Italijan Flavio Koboli (56. mesto), koji je takođe prvi put među četiri.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari