U23: Koji rekord Siner može da prisvoji u četvrtfinalu u Indijan Velsu? 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ben Šelton (21), koji na svetskoj listi zauzima 16. mesto, neće biti najmlađi američki teniser u četvrtfinalu na turniru iz masters serije u Indijan Velsu u poslednje dve decenije, budući da su se 2003. za ulazak u polufinale borili 20-godišnjaci Endi Rodik i Robi Đinepri, obojica bez uspeha.

Njemu je put među osam najboljih u Kaliforniji sa 7:6 (7:4), 6:1 preprečio treći „reket“ sveta Italijan Janik Siner, koji ne posustaje.

Računajući tri pobede u singlu na završnom turniru Dejvis kupa u Malagi potkraj prošle godine, kada su se azuri domogli titule prvi put posle 1976, u seriji je od 18 uspeha.

Dakle, 15 ih je od početka ove godine.

Niska je začeta grend slem prvencem na australijskom openu u Melburnu, a nastavljena je trijumfom u dvorani u Roterdamu.

Pošto Siner ima 22 godine, postao je drugi najmlađi u eri profesionalizma (od 1968) s 15 pobeda uzastopce od početka sezone.

Proslavljenom Šveđaninu Stefanu Edbergu to je pošlo za rukom 1987, kada je imao 21.

I njegova serija je krenula od Australijan opena, koji je tada igran na travi, a kraj joj je došao upravo u Indijan Velsu, gde ga je u finalu savladao Nemac Boris Beker.

Siner se u četvrtfinalu sastaje s Čehom Jiržijem Lehečkom (32. mesto).

Pobedi li, biće najmlađi ikada u takozvanoj Open eri sa 16 uzastopnih uspeha od starta teniske godine.

Do apsolutnog rekorda, a drži ga Amerikanac Džon Mekinro s 42 pobede 1984, moraće još da se dokazuje.

Na taj prag Novak Đoković je stupio 2011, kao 24-godišnjak, ali ga je na 42. meču, u polufinalu Rolan Garosa, savladao švajcarski as Rodžer Federer.

Siner je u osmini finala postigao 150. pobedu na tvrdoj podlozi u karijeri (46 poraza) i prvi je koji je rođen dvehiljaditih na toj koti.

Ako prođe i Lehečku, igraće u polufinalu s uspešnijim iz okršaja Španca Karlosa Alkaraza (2) i Nemca Aleksandra Zvereva (6).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari