Teniski dašak sa Jadrana: Ko je Luka Nardi, senzacija protiv Novaka Đokovića? 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Dario Nardi, javni beležnik iz Pezara, dobio je sa ženom mu Rafaelom treće dete 6. avgusta 2003.

Posle Nikola (1986) i Julije (1987) na svet je došao Luka.

U domu Nardijevih ponovo se zaljuljala kolevka, ali je očinsku sreću razdirala patnja zagriženog fudbalskog navijača.

Dario, po poreklu Napolitanac, južnjak koga je život odveo severnije od Napulja, na jadranski list italijanske „čizme“, uz središnje Apenine, poneo je u srcu ljubav prema Napoliju.

Samo, to više nije bio moćni klub Maradoninog doba.

Luka Nardi od oca primio navijačku strast

S prvim Lukinim pelenama počela je najcrnja sezona u istoriji državnog prvaka iz 1987. i 1990. Na njenom kraju Napoli je bio posred tabele Serije B, ali je zbog bankrota izbačen u treći razred domaćeg fudbala, u kojem se našao prvi put.

Prošle godine i Darija i Luku, na koga je otac preneo navijačku strast, opila je radost zbog prve šampionske titule posle ere nezaboravnog argentinskog asa.

Ista je sreća sada ispunila njihovu kuću u cik zore, s poslednjim poenom kojim je 20-godišnji Luka Nardi uveden u anale teniske igre uveče po lokalnom vremenu u Indijan Velsu, na krajnjem zapadu Sjedinjenih Država.

Teniski dašak sa Jadrana: Ko je Luka Nardi, senzacija protiv Novaka Đokovića? 2
Foto: AP/Mark J. Terrill

Mlađi sin u lozi ponosnog Darija, koji se posle dečačke zanesenosti fudbalom, košarkom i odbojkom sa sedam godina sasvim opredelio za „beli sport“, postao je teniski junak dana, a preko noći se iz potpuno nepoznatog široj javnosti preobratio u globalno poznatog Davida u neustrašivoj borbi s Golijatom za ulazak u osminu finala na prvom od devet turnira iz masters serije u sezoni.

Na drugom po veličini teniskom stadionu na svetu na pleća je položio Novaka Đokovića, predvodnika svetskog vrha, petostrukog osvajača na tom poprištu u kalifornijskoj pustinji.

U istoriju tenisa, merenom i po podvizima srpskog asa, ušao je kao najmlađi među devetoricom italijanskih igrača koji su ikada pobedili prvoplasiranog na svetskoj listi (20 godina, sedam meseci, pet dana), a i kao najlošije rangirani među njima (123. mesto). Đoković na mastersima i na četiri turnira za grend slem nije izgubio od lošijeg.

Počinju li s tom senzacijom tenisera koji u glavnom žrebu u Indijan Velsu debituje kao takozvani „srećni gubitnik“, jedan od poraženih u drugom, poslednjem kolu kvalifikacija, ali učesnik zbog odustajanja Argentinca Etčeverija zbog povrede, da se obistinjuju najlepše želje s vrhuncem na Vimbldonu?

F u Sasuolu

Teniski dar ga je s 14 godina doveo do jedinstvenog dostignuća.

Pošto je na turniru niže kategorije (fjučers, koji u teniskoj nomenklaturi ima oznaku F) u Sasuolu u junu 2018. pobedio u prvom kolu (zatim savladao i drugu prepreku), ušao je na svetsku listu s prvim bodom kao najmlađi ikada od obračunavanja od 1973. Osvanuo je na 1.425. mestu.

Primera radi, Đokoviću je to pošlo za rukom u leto 2003, sa 16 godina, posle jednog beogradskog fjučersa, mesec i nešto pre Nardijevog rođenja.

Italijan je šegrtovao, a najbliža budućnost će pokazati da li je u duelu s najboljim na svetu stekao majstorsko pismo kakvo ima njegov sunarodnik Janik Siner, grend slem šampion iz Melburna, pobednik u Dejvis kupu s reprezentacijom, trećeplasirani na listi.

Da Nardi jeste budućnost svetskog tenisa, pokazuje učešće na završnom turniru za novu generaciju, potkraj prošle godine u Džedi, gde je trijumfovao Hamad Međedović. Nardi je u grupi dvaput poražen, a jednom je pobedio.

Na vratima svoje sobe u Pezaru drži poster Đokovića, što je bilo svetsko saznanje i uoči duela s njim, ali mu je stvarni uzor švajcarski as Rodžer Federer.

Divi se i moto šampionu Valentinu Rosiju, zemljaku iz grada Urbina u pezarskom okrugu. I sam obožava vožnju motorom, a da nije teniser, učio bi za fizioterapeuta.

Do duela s Amerikancem Tomijem Polom u četvrtoj rundi imaće preča posla. Prvo njegov Napoli bije bitku za ulazak u četvrtfinale, na revanšu s Barselonom u Kataloniji u Ligi šampiona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari