Teniski raj za Luku Nardija: Senzacija italijanskog igrača u Indijan Velsu - pobeda protiv Novaka Đokovića, čiji poster drži u spavaćoj sobi 1Foto: AP/Mark J. Terrill

Pred Lukom Nardijem, 20-godišnjim italijanskim teniserom, 123. na svetskoj listi, stvorio se u prirodnoj veličini lik s postera iz njegove spavaće sobe.

Kad je protrljao oči, video je da to nije san već da će se sticajem srećnih okolnosti u trećem kolu turnira iz masters serije u Indijan Velsu izistinski sastati s najboljim na svetu.

Preko puta njega bio je Novak Đoković.

Nardi, koji je izgubio u drugom, poslednjem kolu kvalifikacija za turnir koji zovu i „peti grend slem“ i „teniski raj“, dobio je mesto u glavnom žrebu kao takozvani „srećni gubitnik“, zahvaljujući odustajanju Argentinca Tomasa Martina Etčeverija zbog povrede.

Ne samo da mu je pripalo njegovo mesto u kosturu, pa nije morao da igra u prvom kolu, ne samo da je preskočio prvu prepreku (pobedio najboljeg kineskog igrača Đidžana Dženga), nego je izrastao i u junaka koji je izbacio Đokovića – 6:4, 3:6, 6:3.

U osmini finala ide na megdan s Amerikancem Tomijem Polom (17. na listi).

Na opšte iznenađenje prvi set je pripao Italijanu.

Teniski raj za Luku Nardija: Senzacija italijanskog igrača u Indijan Velsu - pobeda protiv Novaka Đokovića, čiji poster drži u spavaćoj sobi 2
Foto: AP/Mark J. Terrill

Bez respekta prema potpunom favoritu, koristeći nestabilnost u njegovoj igri, načinio je brejk za vođstvo s 3:2.

I nadalje nije popuštao na svoj servis.

Postao je prvi „srećni gubitnik“ koji je uzeo set u okršaju s Đokovićem na turnirima iz masters serije i prvi uopšte posle svog zemljaka Lorenca Sonega u četvrtfinalu u dvorani u Beču 2020. Taj meč je italijanskom igraču pripao protiv prvog nosioca sa 6:2, 6:1, što je jedini Đokovićev poraz u duelu s „laki luzerom“. Sonego je poklekao tek pred Rusom Andrejom Rubljovom u finalu.

Đoković se neočekivano suočio s izazovom da uz mnogo više napora slomi otpor nadahnutog Nardija.

Izgledalo je da će preporod u igri šampiona uzeti mah pošto je u drugom setu poveo s 2:0, ali Nardi je još grabio i poslednju nesigurnost preko puta sebe. Umesto 3:0 – 2:1 pa 2:2.

Jovo nanovo na putu preokreta, petostruki pobednik u Indijan Velsu, povratnik na kalifornijski turnir posle pet godina, tek je brejkom za vođstvo s 4:2 stekao nedostižnu prednost za izjednačenje.

 

Tu Nardijeva volja za borbu nije iščeznula.

Ojačan saznanjem da može ravnopravno da se nadmeće s jednim od svojih uzora neumoljivo je nastavio da razmenjuje udarce s njim i da napada i iz najmanje prilike.

U setu odluke je prvi poveo, a zatim je bio na ivici da još jednom uzme gem na suparnički servis.

Istina, i Đoković je podigao igru na viši nivo pa je otklonio opasnost od brejka, ali je i dalje morao da se pomuči da svoje gem-lopte pretoči u 1:1.

Ali, Nardi je istrajavao na meču života. Nepokolebljivo protiv jednog od najvećih u istoriji teniske igre kao i njegov zemljak Janik Siner, najbolji italijanski teniser, koji je savladao Đokovića u oba poslednja okršaja, oba s velikim značajem, i u polufinalu između azura i srpskog državnog tima u Dejvis kupu na završnom turniru u Malagi i zatim u borbi za ulazak u finale Australijan opena.

Načinio je mladi Italijan brejk i za vođstvo s 4:2 pa je odmakao i na 5:2.

Servirajući za ostanak u meču, Đoković se primakao na 5:3, ali je usledio gem Nardijeve dosadašnje karijere.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari