Tim i Medvedev sprečili još jedan večiti derbi Đokovića i Nadala 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Naoštrili su se bili Novak Đoković i Rafael Nadal na pobednički trofej na Masters kup u Londonu.

Uz manje ili više napora dogurali do polufinala turnira kategorije 1.000 (bodova), ali su tu završen Srbinov pohod na šestu titulu dvoransku titulu u britanskoj prestonici i još jedan Špančev pokušaj da uzme jedan od nedostajućih pehara u megalomanskoj karijeri.

Ne zato što su obojica ili jedan od članova velike teniske trojke potpuno podbacili u subotnjim mečevima, već zato što su tog dana treći reket sveta Dominik Tim i jednu poziciju slabije rangirani Danil Medvedev bili za malo, ali dovoljno taktičniji, raznovrsniji, pribraniji, brži, precizniji… od njih.

Bez kompleksa niže vrednosti u odnosu na dva od tri „večita“ šampiona u ovom veku, čija je grendslemovska dominacija zajedno sa Rodžerom Federerom inspiracija, domaći zadatak i kamen spoticanja svim mladim „lavovima“.

Tim je sjajnu ovosezonsku formu krunisao eliminacijom Đokovića, kom je stajao na „rep“ i pre njihove 12. bitke, a njegovo samopouzdanje viđeno u 02 Areni sluti još grend slem titula posle velikog slavlja na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu SAD, gde je u ime kolega pokazao da „novi talas“ tenisera može da bude više od „levih smetala“ švajcarsko-špansko-srpskom „klanu“.

– Ne mislim da sam loše igrao, ali Dominik je bio sjajan. Imao sam 4:0 u taj-brejku za finale i bio bliži prolasku dalje u jednom vrlo izjednačenom meču, ali on mi ju je oduzeo svojom vrhunskom partijom.

Pokazao je hrabrost i udarao loptu iz sve snage, sve mu je ulazilo… Potpuno je neverovatno šta je (u)radio u tim trenucima. Zato mu skidam kapu i čestitam – džentlmenski je Đoković prihvatio poraz od 27-godišnjaka, čiju moć je osetio i u finalu poslednjeg Asutralijen opena, kada je tek u petom setu slomio otpor momka kog u teniskom svetu zovu Mašina.

Taj trofej iz Melburna bila je najsvetlija tačka ove sezone 33-godišnjeg asa, koju će pamtiti i po diskvalifikaciji sa US opena, lako izgubljenom finalu Rolan Garosa sa Nadalom, ali i mnogobrojnim osudama zbog organizacije Adrija tura, prekinutog zbog masovnog zaražavanja učesnika korona virusom.

– Imao sam i bolje i gore sezone, osvojio sam jedan Slem i igrao finale još jednog.

Završio sam godinu kao svetski broj jedan, zbog toga zvuči bezveze da kažem „OK“.

Naravno da je izvrsna sezona, ali stremim boljem i mislim da mogu bolje. Sad je malo gorak ukus u ustima posle ovakvog završetka, ali na kraju sam barem igrao svoju igru i borio se do kraja – zaključio je Đoković.

I Tim će raspoložen na zimski odmor, čak i da na isti ne ponese trofej iz sinoćnjeg finala sa Medvedevim.

– Bio sam stegnut neko vreme, mada sam mislio da će mi osvajanje prve grend slem titule doneti više mirnoće u velikim mečevima, ali sam na kraju uspeo da izađem kao pobednik iz velike mentalne pobede sa Novakom. Uvek mi je čast dobiti takvog šampiona – priznao je Dominik posle svoje 300. ATP pobede.

Rus je slavio protiv još trofejnijeg Nadala, tako što je iz minusa završio u plusu.

– Da biste pobedili jednog Rafu morate sve da radite odlično, ali pre svega da „namestite glavu“. Ja sam to uspeo. Šampioni ostaju šampioni, Nadal i Đoković su još ispred nas, ali super je kada mi mlađi na ovakav način gradimo svoje ime – blistao je 24-godišnji Medvedev pre finalnog okršaja, za razliku od Nadala.

– Mislim da sam postigao dovoljno toga u karijeri da bih žalio za jednim porazom. Nalazio sam način da dobijem i mnogo teže mečeve od ovog, sada nisam uspeo i ako ne mislim da sam loše odigrao. Ne može se uvek pobeđivati – rekao je Španac, koji je ove godine uspeo da se izjednači sa Federerom u broju GS titula (20), ne i da pretekne Đokovića na vrhu ATP liste i iz 10. puta osvoji Masters kup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari