Tomas bez trojki 1Foto: STARSPORT

Nesumnjivo, Partizan je pogodio u centar mete letošnjim angažovanjem Rašona Tomasa.

Američki krilni centar, kojem je tekuća, tek druga sezona u evropskoj košarci, nametnuo se kao jedan od lidera u koncepciji trenera Andree Trinkijerija i pokazao zašto je bio traženija „roba“ u poslednjem prelaznom roku, nakon „ruki“ sezone u italijanskom Sasariju.

Fizički snažan, atletski dominantan, energetski na visokom nivou, 25-godišnji momak iz Oklahome Sitija, kroz prizmu segmenata koji karakterišu krilnog centra u savremenoj košarci ima veliki problem u šutu za tri poena.

Iako nije važio za igrača kojem je šut jača strana pri dolasku u Partizan, deluje ipak nestvarno da od početka takmičarske godine Rašon nije pogodio nijednu trojku u ABA ligi, odnosno tek tri u Evrokupu.

Amerikanac u proseku na Jadranu igra 18,7 minuta, a u Evrokupu 24,2. Neko je za koga trener Trinkijeri veoma često crta akcije, oslanja se na njegove fizičke predispozicije, energičnost i snagu u reketu.

Zajedno sa Vilom Mozlijem, Tomas predstavlja veliku snagu na samom obruču (skoro blokada po utakmici u Evrokupu). Dobar je i defanzivac, sposoban faktički da preuzme sve igrače od pozicije niskog krila, pa do centra, međutim bez šuta sa distance, mogao bi tokom sezone da postane problem crno-belih u pozicionom napadu, pogotovo prilikom pravljenja idealnog „spejsinga“.

Rivali bi mogli sve češće da skupljaju sa njega, pune reket i tako otežavaju i prodor igru spoljnih igrača poput Gordića, Jaramaza ili Zagorca.

Tomas u dosadašnjem delu sezone ima teško shvatljivih 0/10 za tri u ABA ligi, odnosno 3/11 u Evrokupu. Od ukupno 12 odigranih utakmica, na svega tri je ubacio po jednu trojku; iz 21 pokušaja, dok je na devet mečeva imao dva i manje upućenih hitaca van 6,75. Sama mehanika šuta Rašona ne bi trebalo da predstavlja neki problem; možda je luk prilikom izbačaja lopte nešto kraći, a sam „hitac“ oštriji, međutim ovolika nepreciznost, kao i odsustvo smelosti za većim brojem pokušaja za startnog krilnog centra Partizana u toku sezone mogli bi da postanu „Ahilova peta“ crno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari