Treće zlato na 200 metara za Bolta 1Foto: Facebook/Olympic

 Najbrži čovek planete Jusein Bolt nastavio je da ispisuje nove stranice istorije atletike, drugim zlatom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Bolt je u finalu trke na 200 metara ostvario vreme 19,78 i tako postao prvi čovek koji je tri puta uzastopno trijumfovao u ovoj disciplini na Igrama, prenosi B92.

Pre nekoliko dana pobedio je na 100 metara, a u Pekingu 2008. i Londonu 2012. je takođe bio najbolji u dve sprinterske discipline, što niko nikada nije uspeo da ostvari.

Imaće priliku već sutra da kompletira novi, treći olimpijski ‘het-trik’, jer će nastupiti kao deo jamajčanske štafete 4×100 metara.

Otprilike sat vremena pre početka finalne trke počeo je jak pljusak u Rio de Žaneiru, što je Boltovim rivalima dalo veće šanse da mu pariraju.

Ipak, on je od početka bio koncentrisan – već na početku krivine je stekao prednost, a kada se ušlo u finiš, tri-četiri metra je bio ispred najbližih konkurenata. Nešto lošiji uslovi nisu dozvolili da svetski rekord bude ugrožen, ali je jedan od najvećih sportista svih vremena nastavio višegodišnju dominaciju.

Srebro je osvojio Kanađanin Adre De Gras, koji je trku završio u vremenu 20,02, dok je bronza otišla u ruke Kristofu Lemetru. Francuz je bio na šestoj poziciji, kada je u finišu pojačao i došao do medalje – 20,12 sekundi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari