Trio koji ga nikad nije pobedio 1Foto: Fonet/AP

Na završnom turniru u Londonu Novak Đoković biće u grupi sa Milošem Raonićem, Dominikom Timom i Gajlom Momfisom – igračima koji do sada nijednom nisu pobedili srpskog tenisera, ali su zato ove godine imali najbolje sezone u karijeri.

Dominik Tim i Gajl Monfis po prvi put ove sezone učestvuju na turniru u Londonu. Tim, koji će biti najmlađi među osmoricom igrača u Engleskoj, ove sezone ostvario je najbolji položaj na ATP listi, i to nakon Rolan Garosa kada je igrao polufinale u kome je pobedio Novak Đoković.

– Srećan sam što sam uspeo da se kvalifikujem. Poslednje dve godine Finale je bio cilj i fenomenalno je što sam to ostvario ovako mlad – rekao je Tim, koji je na poslednja tri turnira, uključujući i Pariz, igrao lošije nego što se to od njega očekivalo.

Gajl Monfis, koji se može nazvati veteranom u poređenju sa mladim Austrijancem, takođe će debitovati u Londonu. Tridesetogodišnji Francuz, koji zauzima šesto mesto na ATP listi, što je najbolja pozicija u karijeri, objasnio je da je saradnja sa trenerom Mikaelom Tillstromom bila ključna za uspehe tokom godine. Monfis je ove godine osvojio turnir u Vašingtonu, stigao do finala u Monte Karlu, i po prvi put igrao polufinale grend slema kada ga je Novak Đoković pobedio na US openu.

– Kraj sezone je uvek težak. Psihološki bila je ovo izazovna godina za mene. Ipak, imam samopouzdanje pošto sam pobedio u dosta mečeva. Osećam da moja igra nije daleko od vrhunca – rekao je Monfis.

Miloš Raonić možda se i ne pojavi u Londonu zbog povrede. Kanađanin je predao polufinalni meč Endiju Mareju u Parizu, a kako je rekao pre neki dan još uvek nije siguran da li će se oporaviti do početka završnice u Londonu.

– Još uvek sam na klackalici. Postoji mogućnost da ću ipak na kraju moći da igram – objasnio je Raonić, koji je ove godine pored titule u Brizbejnu odigrao finale Indijan Velsa i Vimbldona na kome su od njega bili bolji Đoković odnosno Marej.

U drugoj grupi sa Endijem Marejem nalaze se Stan Vavrinka, Kei Nišikori i Marin Čilić. 

Đoković može da se vrati na prvo mesto

Novak Đoković imaće 130 bodova manje od Endija Mareja na startu turnira u Londonu, pošto će britanskom teniseru koji sada vodi za 405 poena biti oduzeto 275 Dejvis kup bodova. Srpski teniser može da prestigne razliku i završi godinu kao prvi na ATP listi ako pobedi Mareja u polufinalu ili finalu. To znači da je srpskom teniseru potrebno da u Londonu ima za 200 bodova uspešniji rezultat od Marija kako bi 2017. završio na prvom mestu na ATP listi.

Nadal ponovo igra

Španski teniser Rafael Nadal igraće na egzibicionom turniru u Abu Dabiju na kome brani titulu krajem decembra. Španac je završio sezonu krajem oktobra zbog povrede zgloba leve ruke, a na svom Tviter profilu najavio je povratak. „Uzbuđen sam što mogu da najavim da će moj prvi turnir biti u Abu Dabiju u decembru“, napisao je Nadal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari