Trnovit početak nove priče 1Miloš Teodos Foto: STARSPORT

Oprezni su košarkaši Srbije, poučeni poslednjim, veoma lošim kvalifikacionim iskustvom, na startu „nove priče“ biranim rečima stvaraju uvertiru sutrašnjeg susreta sa Letonijom (20.00).

Povratnički debi Svetislava Pešića na selektorskoj klupi naše zemlje poklopio se sa startom kvalifikacija za plasman na naredno Svetsko prvenstvo. Sjajni stručnjak morao je na kraju da se osloni na igrače izvan evroligaškog i NBA dvorišta, koristeći njih sedamnaest na treninzima pred dvomeč, s obzirom na to da će nakon duela sa Letoncima u hali „Aleksandar Nikolić“ uslediti gostovanje, takođe vrlo neugodnoj Belgiji, tri dana kasnije.

Letonija je jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj je košarka najpopularniji sport.

Istovremeno, reč je o reprezentaciji sposobnoj da formira veoma kompetetivnu selekciju bez usluga evroligaških, odnosno NBA igrača.

U pitanju su tehnički veoma obučeni košarkaši, vrlo produktivni u igri jedan na jedan i krajnje opasni u šutevima sa distance. Neretko, oni najtalentovaniji, još kao tinejdžeri, uglavnom odlaze u Španiju na dodatnu „obuku“ i većina njih uspeva da dođe do prvog tima jednog Huventuda, Baskonije, Saragose…

Svetislava Pešića je Miloš Teodosić veoma obradovao odlukom da se odazove reprezentativnom pozivu uprkos određenim privatnim problemima. Teo je kasnio na početak priprema, ali će biti spreman za sutrašnji meč.

–  Ulazimo u kvalifikacioni ciklus koji će trajati gotovo dve godine, a koji zbog sistema takmičenja svaku utakmicu čini veoma važnom. Letonija ume da bude neugodna, sigurno imaju određenu prednost kada je uigranost tima u pitanju, ali sam siguran da ćemo pokazati dobru energiju i igru koja će nas dovesti do željene pobede. Praktično smo na novom početku, nadam se da će i publika to prepoznati i pružiti veliku podršku reprezentaciji – poručio je Teodosić, kapiten reprezentacije.

Brojni reprezentativci doživeće sutra uvodna iskustva u seniorskoj reprezentaciji Srbije. Pojedini se ove sezone prvi put susreću sa sličnim u seniorskoj klupskoj košarci; s tim u vezi oprez je nešto što sama inteligencija nalaže.

Selektor Pešić će imati mogućnost da konstantno kombinuje; moći će da se uzda u plejmejkerske ideje, ne samo Teodosića, već i ostalih, dovoljno iskusnih organizatora igre.

Šut bi mogao da bude problem, pogotovo ako se u hali bude čuo eho ne tako davne prošlosti u vidu kapitulacije protiv Italije u kvalifikacijama za plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Očekuje nas izazovna utakmica protiv Letonije koja ima kontinuitet, jer je tokom jula i avgusta igrala kvalifikacije i uigrana je, za razliku od nas koji smo se skupili pre samo nekoliko dana. To je sve početak jednog novog projekta. Ono što je najvažnije, taj nedostatak uigranosti ćemo morati da kompenzujemo jednom velikom željom koju su igrači u ovih nekoliko dana i pokazali. To je ono što me čini zadovoljnim i optimističnim. Publika nam je veoma važna, naši navijači. Ako baš ne igramo sa najboljim igračima koje imamo, onda hajde da svi zajedno pomognemo njima da budu još bolji i postanu najbolji – poručio je selektor Pešić.

 

Jović: Za mene je ovo nestvarno

Nikola Jović je trenutno najtalentovaniji srpski košarkaš. Sa osamnaest godina, u dresu Mege, ove sezone igra prosečno 30 minuta u abaligaškoj konkurenciji. Forma mu oscilira, što je i normalno za tako mladog igrača, ali je i u jakoj konkurenciji uspeo da izuzetan talenat primeni u „praktične svrhe“. Jović može da pokriva pozicije od dvojke do četvorke i uz pravilan razvoj trebalo bi da ima izuzetnu profesionalnu karijeru. Svetislav Pešić je iskoristio specifičan momenat i mladog Jovića, kao i njegovog klupskog kolegu, godinu dana mlađeg Đurišića, pozvao je na prvo seniorsko reprezentativno okupljanje: “ Nestvarno je sve ovo za mene. Toliko iskusnijih igrača okolo… U Megi se uglavnom razvijaju mladi, tako da je sada neobična situacija jer tu sam sa starijima koji su svašta prošli. Ovo je neka druga košarka. Igrati za Srbiju, za zemlju u kojoj živim 18 godina je nešto neverovatno. Veoma sam uzbuđen i jedva sam čekao da počne“, poručio je mladi Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari