Trofej "stalna mušterija": Đoković može biti prvi sa svih 19 pobeda protiv istog tenisera 1Foto: EPA-EFE/Juanjo Martin

Drugi „reket“ sveta Novak Đoković u petak u 2.30 časova po našem bije bitku za ulazak u četvrtfinale turnira iz masters serije u Sinsinatiju.

Reklo bi se unapred dobijenu bitku jer je Francuza Gaela Monfisa, svog protivnika u trećem kolu, savladao u svih 18 prethodnih međusobnih okršaja.

Po tome, ipak, nije jedinstven. I njegov ljuti rival Španac Rafael Nadal jednom je suparniku presudio svih 18 puta. I u sudaru sa španskim asom je pobeda ostala nedostižna francuskom teniseru.

To je Rišar Gaske, Nadalov i Monfisov vršnjak (rođeni 1986, Đoković godinu mlađi od njih), koji takođe i dalje traje na velikoj sceni (53. na svetskoj listi). U Sinsinatiju, recimo, izgubio je u prvom kolu od zemljaka Adrijena Manarina (6:4, 6:3).

Nadal, koji plaća danak povredi, što je s Monfisom bio slučaj u najskorijoj prošlosti pa je zbog odsustovanja trenutno tek 211. na listi (najbolji plasman šesto mesto pre sedam godina), poslednji put se sreo s Gaskeom u trećem kolu na Ju-Es openu prošle godine. Tada ga je 13. uzastopni put savladao bez izgubljenog seta.

 

Đoković bi još jednim uspehom protiv redovnog mušterije prisvojio rekord za sebe. I on je s Monfisom poslednji put igrao lane. Bilo je to na mastersu na šljaci u Madridu – 6:3, 6:2.

U Sinsinatiju su se sreli u četvrtfinalu 2011 – 3:6, 6:4, 6:3.

Jedan njihov duel po žrebu nije odigran. Naš teniser je na putu ka trofeju na mastersu u pariskom „Bersiju“ 2021. bez borbe ušao u četvrtfinale, jer se Monfis povukao u predvečerje meča zbog povrede.

Zanimljivost je da je Monfis protiv Australijanca Aleksa de Minaura (7:5, 6:4) postigao 353. pobedu na tvrdoj podlozi. Poravnao se s Gaskeom u francuskom rekordu. Prekine li crnu seriju protiv Đokovića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari