"Tvrdi" Atletiko i ofanzivni Lajpcig odlučuju o drugom polufinalisti LŠ 1Foto: EPA-EFE/ ALBERTO ESTEVEZ

Tri puta je Atletiko stizao do finala Lige šampiona, a kako je ovog proleća skinuo krunu evropskom fudbalskom vladaru iz 2019. godine, crveno-beli deo Madrida veruje da bi viceprvak iz 1974, 2014. i 2016. i pobednik tri Lige Evrope mogao najmanje do polufinala LŠ na izmaku.

Odnosno, da je trećeplasirani tim minule Bundeslige – Lajpcig savladiva prepreka za klub iz „svetog“ trojstva Primere, čija su trofejna tradicija, finansijska snaga i popularnost tik iza Realove i Barselonine.

To jest da će Dijego Simeone opet izvući maksimum iz svojih „ratnika“, (ma u kom sastavu bili) uvek spremnih da „izginu“ u sprovođenju taktičkih zamisli ultra temperamentnog argentinskog trenera, čiji tvrd i agresivan fudbal na rezultat ili izaziva veliko poštovanje ili nailazi na osporavanje.

– Postoje treneri čija je filozofija slična mojoj, ali ja izuzetno cenim Dijega Simeonea, koji godinama gaji isti fudbalski stil. On nije uvek prijatan za njegove fudbalere, nije atraktivan ili uzbudljiv, ali ga igrači prate. Morate da imate poseban dar za to… Garantujem da bi 99 odsto kolega koji igraju tako, u sistemu 4-4-2, sa plitkom odbranom i „bezobrazno“, izgubilo posao posle dve godine. ali, ne i on. Eksplozivan je kao dinamit, daje podršku igračima i to je izuzetno – ishvalio je svojevremeno 33-godišnji Julijan Nagelsman starijeg kolegu ne znajući u tom trenutku da će se ove noći ukrstiti putevi „jorgandžija“ i Lajpciga, na čiju je klupu mladi stručnjak seo tek prošlog leta.

Nekadašnjem članu stručnog štaba Hofenhajma i Augsburga poznata je i Dijegova posebna glad za evropskim uspesima.

I kada bi mu puleni krizirali u nacionalnom prvenstvu, kao što je bio slučaj u poslednjoj sezoni (16 remija, 4 poraza), nalazio je način da ih motiviše i spremi za međunarodne bitke, pa su zajedno dočekali kao drugi kraj takmičenja u grupi sa Juventusom, Bajerom i Lokomotivom (M), a onda u oba meča osmine finala lupili „ćušku“ Liverpulu (1:0, 3:2).

Na nemačkog rivala mora bez zemljaka i trećeg golgetera ekipe Martina Koree i hrvatskog defanzivca Šime Vrsaljka (zaraženi korona virusom), ali tu su fenomenalni golman Oblak, sjajni odbrambeni fudbaleri Felipe, Lodi, Savić… klasni veznjaci poput Saula, Ljorentea, Vitola… napadača Morate… da ponesu teret u prvom ovom duelu.

Na drugoj strani, prvoplasirani u grupi sa Lionom, Benfikom i Zenitom, ne može da računa da povređenog Konatea, dok su Timo Verner, Ampadu, Volf… ovog leta napustili klub, pa opet to nije okrnjilo ambicije mladog Nagelsmana i izabranika mu, a meč će pokazati koliko će te kadrovske promene i specifičnost stila igre Atletika uticati na ofanzivnost nemačkog tima, „našpanovanog“ na gol više.

Pre svega transfer Vernera u Čelsi, jer je ovaj fenomenalni napadač prošle sezone dao 32 gola i zaslužio transfer od 50 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari