U osmini finala na Veneciju ili Budućnost 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Ne uspevaju košarkaši Partizana da krizne periode na utakmicama svedu u okvir neophodan da amplitude budu nalik onima kada igra u Beogradu.

Zbog poraza u gostima, uostalom, crno-beli regularni deo Evrokupa nisu završili ispred Huventuda na liderskom mestu Grupe A, međutim krajnji epilog je takav da do projektovanog polufinala neće napuštati Beogradsku arenu. Već od osmine finala puleni Željka Obradovića biće domaćini u svim serijama “na jednu dobijenu” i ukoliko se Valensija ili Gran Kanarija budu domogli polufinala Partizan će napustiti prestonicu Srbije.

Na prvom eliminacionom stepeniku, crno-beli mogli bi da se sastanu sa Venecijom, ekipom Budućnosti, a spletom okolnosti i sa Bursom, što će se znati nakon poslednjeg, 18. kola.

Sa skorom 11-4, košarkaše Partizana očekuje još jedno gostovanje, slabašnom Trentu 6. aprila (20.00). Bez obzira na rezultat meča, crno-beli će eliminacionu fazu dočekati na drugom mestu Grupe A. Gran Kanarija je na skoru 12-5, preostala joj je još utakmica sa Venecijom kod kuće i za pretpostaviti je da će taj meč za najbolju ekipu u Grupi B predstavljati rutinsku stvar.

Očekivani epilog na Kanarskim ostrvima značio bi i da će crno-beli u osmini finala ugostiti Veneciju. Ova opcija deluje najrealnije, međutim postoje i varijante prema kojima bi srpski velikan u prvoj eliminacionoj rundi mogao da se sastane sa ekipom Budućnosti, odnosno Bursom.

Uzdrmana lošim rezultatima ali i povredom Ahilove tetive Vilija Rida, Budućnost u poslednjem kolu gostuje Bursi. Podgoričani su na skoru 9-8 na petom mestu Grupe B, dok su na šestom i sedmom Bursa i Venecija sa identičnim skorom 8-9.

U odnosu na Podgoričane, tim Dušana Alimpijevića u seriji je od četiri vezane pobede u Evrokupu i ukoliko dobije Budućnost sigurno bi izbegao Partizan u osmini finala. Ako bi, pak, Venecija iznenadila Gran Kanariju, crno-beli bi bili domaćini četi Aleksandra Džikića.

Postoji varijanta prema kojoj bi Partizan mogao da ugosti i nekadašnjeg trenera Crvene zvezde, ali takav epilog deluje gotovo neostvarivo. Naime, ako bi Budućnost slavila u Bursi, a Venecija na Kanarima, Bursaspor bi u osmini finala bila gost u Beogradu.

U Humskoj će pomno pratiti rezultati najvećih takmaca, nadajući se kiksu Huventuda ili Gran Kanarije do projektovanog polufinala. Onovni kriterijum za određivanje domaćinstva u eliminacionoj fazi jeste krajnji plasman u grupi. S obzirom na to da će Gran Kanarija ili Valensija biti lideri Grupe A pred start osmine finala, u potencijalnom polufinalu u slučaju da iznenađenja ne bude, Partizan bi se za mesto u finalu borio na Kanarskim ostrvima, odnosno u Valensiji. Naravno, ukoliko se Huventud bude plasirao u finale, srpski velikan bi za eventualnu titulu igrao u Badaloni.

Bez preuzimanja prednosti domaćeg terena

Važno je napomenuti da u eliminacionim rundama Evrokupa neće biti preuzimanja plasmana u slučaju da u bilo kojoj fazi slabije plasirani tim u gostima eliminiše bolje plasirani. Osnovni kriterijum je plasman ekipe na kraju grupne faze i on će biti odrednica u vezi sa domaćinstvom sve do meča za titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari