U Parizu za sladokusce 1Foto: FoNet/ AP

Sjajnim taktičkim postavkama i rešenjima u prvom meču Tomas Tuhel bio je jedan od zaslužnijih za verovatno kapitalni trijumf Parižana u Mančesteru, u prvom meču osmine finala Lige šampiona.

„Brejkom“ u vidu trijumfa od 2:0, PSŽ je večerašnji revanš sa Junajtedom sveo na formalnost i produženu nadu „crvenih đavola“ od 90 minuta da mogu napraviti malo remek-delo u srcu Francuske. Istovremeno, veću dramu trebalo bi očekivati u Portu, s obzirom na to da portugalski velikan ima čemu da se nada posle gola u Rimu i doživljenog poraza od 2:1 od Rome.

Uspeo je Ole Gunar Solšer za relativno kratko vreme da dosta toga dobrog uradi u Junajtedu, na poslednjih deset utakmica uspeli su da ostanu neporaženi u devet navrata. Junajted je zabeležio čak sedam pobeda, dva remija i poraz od PSŽ, što je najbolja serija engleskog velikana u poslednje dve takmičarske godine. Norvežanin je na putu i da dobije „stalno zaposlenje“ u Junajtedu (trenutno je pozajmljen od norveškog Moldea do kraja sezone), međutim poslednji konflikt između Lukakua i Pogbe (inače prijatelja, Francuz nije želeo da ustupi Belgijancu izvođenje penala pred kraj meča sa Sautemptonom) ukazuje na to da ni gospodin u liku Solšera nije u stanju da smiri duhove u svlačionici, što je pokazatelj toga da ipak Žoze Murinjo nije bio kriv za sve loše što se događalo za vreme njegovog mandata u ulozi menadžera. Trostruki osvajač Lige šampiona ima dosta kadrovskih problema; čak njih sedmorica su roviti, dok Antonio Marsial i Aleksis Sančez, kao i Fil DŽons večeras sigurno neće biti u kombinaciji. Dodatna otežavajuća okolnost za Junajted biće i činjenica da je u poslednjoj deceniji PSŽ kod kuće u Ligi šampiona samo jednom izgubio sa dva i više golova razlike; 2015. Barselona je slavila sa 3:1. Iako bez povređenih Nejmara i Kavanija, PSŽ je u sjajnoj seriji od devet pobeda na poslednjih deset mečeva kod kuće, gde postiže u proseku više od tri gola po utakmici. Kilijan Embape apsolutno dominira u timu, pogotovo u odsustvu dvojice superstarova; u francuskoj Ligi1 do sada je postigao 24 gola, a u Ligi šampiona četiri.

Porto će dočekati Romu nakon izgubljenog derbija od Benfike (1:2) i prepuštenog prvog mesta na tabeli nacionalnog prvenstva najvećem rivalu. Istovremenu, „vučica“ je doživela brodolom u gradskom derbiju sa Lacijom (3:0), posle kojeg je vrhuška kluba zasedala do kasno u ponoć, odlučivši da ipak zadrži Di Frančeska na klupi. Junak iz prvog meča 20-godišnji Nikolo Zaniolo (dvostruki strelac), koji je navodno odbio da ga zastupa Mino Rajola, i dalje je rovit i pitanje je da li će biti spreman za večerašnji susret. Roma je na poslednjih pet mečeva primila sedam golova; Porto je na drugoj strani vrlo efikasan kod kuće; u Ligi šampiona je na poslednjih 20 utakmica u 13 navrata trijumfovao na svom terenu.

Sa tinejdžerima na PSŽ

Brendon Vilijams, Mejson Grinvud, Tahit Čong, Anhel Gomes, DŽejms Garner. Petorica igrača starih od 17 do 19 godina, za koje prosečni ljubitelji fudbala verovatno nisu ni čuli, nalaze se u ekipi Mančester junajteda za gostovanje Pari sen Žermenu. U avionu koji je u utorak ujutru poleteo iz Mančestera nije bilo suspendovanog Pogbe, bolesnog DŽonsa i čak osmorice povređenih, a to su Lingard, Matić, Erera, Mata, Marsijal, Sančez, Valensija i Darmian.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari