U pet i po praznih minuta stala cela sezona 1Foto: Beta/Dragana Stjepanovic

Košarkaši Partizana završili su učešće u Evrokupu jer su porazom na „svom terenu“ u Ljubljani od Metropolitena- 70:75 (21:19, 14:16, 24:21, 11:19), osvojili poslednje četvrto mesto u grupi F.

Crno-belima je za prolaz bila neophodna pobeda od četiri poena, odigrali su većim delom utakmice najbolje u poslednjih par meseci, a onda je nastupio period koji je u potpunosti odslikao ovu najgoru klupsku sezonu u posledjih desetak godina.

Na osam minuta do kraja crno-beli su vodili 65:56, trener gostiju Jure Zdovc je uzeo tajm-aut i od tog trenutka su krenuli svi najcrnji „fleš bekovi“ ove sezone.

Partizan puna tri minuta nije upisao nijedan poen, a posle samo jednog pogođenog slobodnog bacanja, usledila su još dva i po potpuno prazna minuta.

Od pomenutih plus 9, do kraja je rezultat bio 5:19 i potrebna je zaista stručna psiho ekspertiza šta se to dešava u glavama igrača čije su posledice tako rezultatski drastične.

Slika i prilika sezone su i katastrofalno izvođena slobodna bacanja (16-27), sa provalijom na šutu za tri poena (6-24).

I pet-šest promašenih zicera, kao i potpunu inertnost u napadu koja dolazi odjednom i baš svima vezuje i noge, i ruke.

Jasno je da je ekipom zavladao gubitnički mentalitet posle serije poraza na svim frontovima, ali toliki patos samopouzdanja kod baš svih u istom periodu pokazuje i gomilu grešaka od skautinga igrača, preko struke, do politike kluba.

Sve je došlo na naplatu odmah, možda je i bolje što ovakav Partizan nije otišao na noge izuzetno kvalitetmom Uniksu i odložio kraj sezone za 15-ak dana.

Uspeli su crno-beli da izgube utakmicu u kojoj su imali čak 13 ofanzivnih skokova, čak 16 ukradenih lopti od 22 koliko je izgubio protivnik, u kojoj je ukupni statistički rejting ekipe bio čak 10 poena bolji od protivnika (79-69).

Jeste Metropoliten imao najbolje šutersko veče ove sezone (14-28 za tri, ali 9-20 za dva), ali je tu bilo dosta otvorenih šuteva a odbrana od šuta za tri je takođe cele sezone bila rak-rana crno-belih i protiv mnogo skromnijih ekipa od Parižana.

Jeste da su ovaj meč odigrali sa samo jednim centrom i jednom „celom“ četvrorkom (Veličković igrao rovit, bez treninga), ali ni kad su bili kompletni nisu stizali u rotaciji i očigledno je da je to „sistemska“ greška.

Trener crno-belih Aleksandar Matović koji je sa ekipom imao samo dva treninga bio je vidno nezadovoljan.

„Utakmica je išla u dobrom smeru. Ali, u poslednjoj deonici smo prestali da dajemo poene, gubili lopte, promašivali bacanja, dali smo Metropolitanu šansu. Zadovoljan sam ponašanjem, borbenošću igrača. Ali kao što je cela sezona bila gore-dole, opet nismo uspeli da zatvorimo utakmicu. Od 11 slobodnih bacanja, devet je bilo u drugom poluvremenu, a promašili smo i šest zicera. Oni su igrači Partizana, oni moraju da nauče kako da pobeđuju i da nauče mlade kako da pobeđuju. Idemo u halu da radimo“, rekao je Matović.

U Stožicama je najefikasniji u Partizanu bio Rašon Tomas 20 poena (po šest skokova i ukradenih lopti, indeks 31), dvocifren je bio još samo Perkins sa 10, Janković je dao devet poena. Kod gostiju najefikansiji je bio Entoni Braun sa 18 poena, koji je dao nekoliko vrlo teških trojki bivšem klubu, Mišino je imao14, a Konate 10 poena.

Za Partizan je ova sezona praktično takmičarski završena, adrenalin će biti održan i na „večitom derbiju“ koji je na programu u nedelju i u kojem nastupaju kao potpuni autsajderi, a posle toga treba i nekog pobediti u ABA ligi, jer ni zona ispadanja nije predaleko.

U Superligi Srbije trebalo bi da dođe do potpunog reseta, podvlačenja crte ispod sezone koju navijači neće lako zaboraviti, ali i polaganja računa baš svih iz kluba koji su iskoristili pandemijsku ilegalu da ne odgovore ni na jedno od bitnih pitanja.

Rezultati i tabele - 6. kolo


Grupa E
Unikaha – Monako 89:98
Nanter – Huventud 88:95
1. Monako 5-1 *
2. Huventud 4-2 *
3. Nanter 2-4
4. Unikaha 1-5

Grupa F
Lokomotiva – Trento 100:86
Partizan – Metropolitan 70:75
1. Metropolitan 4-2*
2. Lokomotiva 3-3*
3. Trento 3-3
4. Partizan 2-4

Grupa G
Budućnost – Cedevita Olimpija 79:66
Virtus – Burg 83:62
1. Virtus 6-0*
2. Budućnost 3-3 *
3. Cedevita Olimpija 3-3
4. Burg 0-6

Grupa H
Andora – Mornar 89:61
Gran Kanarija – Uniks 96:90
1. Uniks 5-1*
2. Gran Kanarija 3-3*
3. Andora 3-3
4. Mornar 1-5
* klubovi koji su obezbedili prolaz u Top 8

Parovi Top 8 faze


Monako – Budućnost
Virtus – Huventud
Uniks – Lokomotiva
Metropoliten – Gran Kanarija
Serija se igra od 23. do 31. marta na dve dobijene utakmice. Prvi i eventualno treći meč igraju se na terenu prvoimenovane ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari