U sobama, a ne na jezeru: Korona poremetila tim Srbije, ali ne odustaju od takmičenja 1Ilustracija Foto: VSS/ Anđela Nišević

Srpska veslačka trojka koja je izborila vizu za Igre u Tokiju, prvi je, nadamo se i jedini deo tima koji je pri dolasku u Japan pogodio maler.

Miloš Vasić je bio pozitivan na koronu, iako je pre poletanja iz Atine bio negativan.

To je uslovilo da kompletna naša ekspedicija bude stavljena u izolaciju koja još uvek traje.

Kako smo saznali u Veslačkom savezu Srbije, Vasić je i na testu posle sedam dana ponovo bio pozitivan tako da je izolacija produžena još jednu sedmicu.

Za to vreme treniraju u hotelskim sobama i ne misle da odustanu od takmičenja, iako su zbog nedostatka završnih priprema u Tojami, gde je bilo predviđeno sedam do deset jačih treninga, prilično hendikepirani.

Posle dve nedelje priprema u Atini, Miloš Vasić, Martin Mačković i Jovana Arsić, sa trenerom Nikolom Stojićem, bili su se uputili na Katsura jezero, na predolimpijski kamp.

Jovana Arsić nastupa u najtežoj veslačkoj disciplini, u skifu, plasman na Olimpijske igre obezbedila je početkom aprila ove godine, na Evropskoj kvalifikacionoj regati u Italiji. Konkurencija u skifu na OI je paklena, a za medalje se nadmeću čak 32 posade.

Miloš Vasić i Martin Mačković čine posadu našeg dvojca bez kormilara, koja je još na Svetskom prvenstvu u Austriji 2019. godine ispunila normu za Tokio.

Oni će, ako sve bude u redu, veslati u konkurenciji posada iz Hrvatske, Italije, Španije, Novog Zelanda, Australije, Francuske, Kanada, Južnoafričke Republike, Rumunije, Belorusije, Danske i Holandije. Miloš i Martin potvrdili su svoju klasu nedavno na Svetskom kupu u Lucernu osvojivši zlatnu medalju, pa su u javnosti apetiti porasli pred Olimpijske igre.

– Dobra stvar je što smo na Svetskom kupu dobili glavne konkurente za medalju, a to su Italija i Rumunija. To nam mnogo znači pred vrhunac sezone, odnosno pred Olimpijske igre u Tokiju. Nastavljamo dalje u istom ritmu, znamo na čemu treba da radimo, tako da nema opuštanja. Idemo pametno i jako do Tokija – izjavio je Miloš Vasić, nakon uspeha u Lucernu.

I Martina Mačkovića je taj rezultat naveo na optimizam.

– Znali smo da smo brži nego na Evropskom prvenstvu u Varezeu i išli smo na pobedu. Od glavnih konkurenata za medalju na Olimpijskim igrama nedostajali su Hrvati, mada tu ima više čamaca koji bi mogli da budu dobri u Japanu – poručio je Martin Mačković.

Jovana Arsić je vrlo prijatno iznenadila, s obzirom da je imala mnogo problema u pripremama za takmičenja na kojima su se delile olimpijske vize.

– Celokupni period mojih priprema posle Evropskog prvenstva prošle godine je bio dosta turbulentan. Početkom februara sam bila bez trenera Dušana Kovačevića jer je dobio koronu i bio u bolnici – bukvalno je iz bolničkog kreveta došao tri i po nedelje pred kvalifikacije. Mislim da je to bilo dosta značajno za mene, jer ne znam da li bih uspela da ostvarim ovaj rezultat i da se podignem psihički. U svakom slucaju, uspeli smo. I ovo je velika stvar za mene- rekla je Arsićeva.

Veslačka takmičenja su rezervisana za prvu nedelju OI. od 23. do 30. jula. Prema rasporedu, prva će startovati Jovana Arsić u kvalifikacijama 23. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari