U susret Evropskom prvenstvu: Stojković za to da se vodi po 23 igrača i tri golmana, kao na Mundijalu u Kataru i na prošlom Evru 1Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

UEFA treba da odluči o tome da li će dozvoliti reprezentacijama da na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (14. jun-14. jul) uz tri golmana vode po 23 igrača.

Tako je bilo na prošlom šampionatu, 2021, ali se za povećanjem broja u odnosu na ranije poseglo, što je i imalo smisla, zbog pandemije virusa korona.

Zatim je i FIFA rešila da nacionalni timovi mogu da imaju 26 članova na Svetskom prvenstvu u Kataru potkraj 2022, tri više nego, recimo, u Rusiji 2018, jer se uzelo u obzir da se na Mundijal došlo u jeku klupske sezone i da su igrači bili podložniji povredama.

Selektor Srbije Dragan Stojković je jedan od zagovornika povećanog broja, jer ga je upravo na smotri u arapskom svetu opterećivala rovitost ključnih uzdanica.

„Mislim da će moj predlog od 26 fudbalera proći. Većina selektora smatra da je 23 igrača i tri golmana optimalan broj i dane treba ići korak unazad u odnosu na Mundijal. Bilo je, naravno, i selektora koji su smatrali da je 23 igrača sasvim dovoljno i da im veći broj remeti trening, da ne mogu da se koncentrišu na rad“, izjavio je za sajt FSS Piksi, koji je predvodio delegaciju Saveza na edukativnoj radionici UEFA u Diseldorfu.

 

Selektor Srbije osvrnuo se i na predavanje predsednika Sudijskog komiteta UEFA Italijana Roberta Rosetija.

„Imali smo zaista jedan kvalitetan sastanak, Roseti je upoznao sve selektore sa mnogim stvarima koje nas očekuju na Evropskom prvenstvu. Stvari vezane za suđenje, uopšte za tehnologiju koja će biti podignuta na najviši mogući nivo, kada su u pitanju VAR odluke i uopšte ponašanje sudija na terenu, igrača, svih aktera, šta će se tolerisati, a šta neće. Jedan vrlo, vrlo dobar i koristan sastanak“.

Stojković se prethodno u Minhenu sreo i sa selektorom Francuske Didijeom Dešanom, selektorom Engleske Geretom Sautgejtom i selektorom Slovenije Matijažom Kekom, sa pomoćnikom hrvatskog selektora Ivicom Olićem i sa visokim zvaničnikom UEFA Đorđom Marketijem.

„Sa mnogo njih sam pričao, naravno i ovo je uvek dobro mesto za takve susrete i razgovore. Bilo je mnogo fudbalskih tema o kojima možemo da razgovaramo sa vrlo kompetentim ljudima, tako da sam generalno prezadovoljan sastancima koje smo imali. Verujem da će oni doprineti i boljem fudbalu sa više fer-pleja, sve za one koji vole da uživaju u njemu, na radost navijača“, poručio je Stojković.

Srbija će u Nemačkoj igrati protiv Engleske, Danske i Slovenije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari