U Švajcarskoj stid zbog poteza fudbalera 1Fot: Strasport

„Briljantne budale“ naslov je kolumne švajcarske dnevne novine Blick, kojim se aludira na proslave pogodaka Granita Džake i Đerdana Šaćirija kojima je Švajcarska pobedila Srbiju na Svetskom fudbalskom prvenstvu, dok je i sam selektor Vladimir Petković bio razočaran proslavom golova ta dva fudbalera.

Unapred sam im rekao da se politika ne sme mešati sa sportom. Cela država mišljenja je da nam to nije potrebno, rekao je Petković, prenosi N1 BIH. Fudbal i sport igra su zajedništva.

Nepotrebne i glupe provokacije nikome nisu potrebne, zaključak je Blicka. Švajcarski mediji slave karakter nacionalne reprezentacije i pobedu kojom su se verovatno plasirali u osminu finala, ali izražavaju stid zbog gestikulacija Džake i Šaćirija kojima su, pokazujući albanske simbole u vidu dvoglavog orla, pred licem javnosti proslavili svoje pogotke. Prema mišljenju javnosti, svojim provokacijama iskazali su nepoštovanje.

„Granit Džaka i Đerdan Šaćiri, dva najdarovitija igrača švajcarske generacije, odlučili su meč. Imaju noge kakve nema niko u reprezentaciji. Međutim, nemaju razvijen politički senzibilitet i društvenu odgovornost. Svi znamo u kakvim su odnosima Srbija i Kosovo. Provokacijama nema mesta na stadionima, komentar je lista Neue Zürcher Zeitunga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari