UEFA i FIFA dobile prvu rundu 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kocka je bačena i na prvi pogled deluje da nijedna strana nije spremna da napravi korak unazad u sukobu između UEFA i FIFA s jedne i klubova koji su osnovali Superligu s druge strane.

Evropska javnost, naročito u Velikoj Britaniji, obrušila se na bogate klubove zbog formiranja sopstvenog takmičenja, zbog čega se stekao utisak da su evropska i svetska „kuća“ fudbala dobile prvu bitku, ali još uvek daleko od konačne pobede.

Da su u Nionu vest o formiranju Superlige dočekali potpuno nespremni najbolje svedoči i izjava predsednika UEFA koji je za svog kuma i prvog čoveka Juventusa Andreu Anjelija rekao da nije uspeo da ga u nedelju uveče dobije na telefon.

Prekid na vezama očigledno je bio i unutar same evropske „kuće“ fudbala koja uopšte nije kao nekadašanja administracija Mišela Platinija anticipirala šta se „valja iza brega“.

Srećom po zbunjenu družinu u Nionu, evropska javnost je bukvalno na nož dočekala objavljivanje formiranja zatvorenog fudbalskog takmičenja.

„Rat bez najave“, „Nož u leđa“, „Delikt bez presedana“, samo su neki od naslova u engleskoj štampi kojima se opisuje ono što su najbogatiji klubovi priredili evropskom fudbalu.

Ništa manje nisu bili kritični ni Francuzi koji su ocepljenje nazvali „izdajom epskih razmera“ (L Ekip) i Nemci koji su bogate klubove nazvali „američkim zaverenicima“ (Špigl), aludirajući na to što je banka iz SAD „JP Morgan“ glavni sponzor takmičenja.

Italijanski mediji tvrde da su neki od sponzora Lige šampiona bili spremni da sede na dve stolice i ulože i u Superligu, ali da su se povukli u poslednjem momentu kada su shvatili da bi to moglo da im naruši kompanijski imidž (nezvanično se spominju imena Hajnekena i Unikredit banke).

U verbalnom ratu koji se razbuktao između 12 odmetnutih i ostatka kontinenta oglasio se i predsednik Superlige i Real Madrida Florentino Perez koji je naveo da PSŽ i Bajern niko nije ni zvao u novo takmičenje, a kamoli Borusiju Dortmund i Lajpcig.

„Špigl“ je međutim objavio navodne mailove po kojima su svi ti klubovi pozvani u novo takmičenje, a da je jedina razlika u tome što su PSŽ i Bajern dobili rok od 30 dana da se izjasne da li prihvataju ponudu, a Dortmund i Lajpcig samo dve nedelje.

U moru čak i kontradiktornih informacija pojavila se i tvrdnja „Gardijana“ da se uprave Čelsija i Mančester sitija premišljaju oko ulaska u Superligu posle neočekivane reakcije ne samo javnosti već i navijača tih klubova.

Šta će biti sledeće, pitanje je na koje trenutno niko sa sigurnošću ne može da odgovori.

„Gardijan“ navodi da će čelnici UEFA u petak odlučivati šta da rade s pobunjenim klubovima u ovosezonskom polufinalu Lige šampiona i da postoji velika verovatnoća da se isti dan PSŽ proglasi šampionom posle administrativne eliminacije Čelsija, Mančester sitija i Real Madrida.

Američka televizija „ESPN“ tvrdi da će se samo konstatovati da im se zabranjuje učešće u LŠ sledeće godine, a da će ova sezona biti završena iz straha od plaćanja penala sponzorima i vlasnicima TV prava.

Britanski premijer Boris Džonson najavio je da će razmatrati da se stranim igračima u klubovima koji su ušli u Superligu uskrati radna dozvola, mada će to s pravnog stanovišta verovatno teško biti izvodljivo.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je sve evropske države da stanu u zaštitu fudbala kakvog danas znamo.

Za sada je jedno sigurno, da timovi advokata s obe zaraćene strane ovih dana detaljno češljaju ugovore i traže legalni način da se ospori ili potvrdi pravo na postojanje Superlige.

Italijanska „Gazeta“ konstatovala je da će se u slučaju da zaista u avgustu počne takmičenje u Superligi doći do potpunog sloma evropskog fudbala. List navodi da ćemo dobiti oko 500 igrača (po 25 fudbalera u rosteru svakog od 20 klubova) koji će imati abnormalne plate i sve ostale koji će igrati za „šaku pirinča“.

Neki će reći da ni sada nismo daleko od toga, mada su opravdane sumnje da će opasti zarada u svim evropskim ligama pošto plasman na tabeli, osim prvog mesta, neće više imati skoro nikakav značaj.

Zbog toga je juče najavljen vanredni sastanak 14 klubova Premijer lige koji neće igrati Superligu, sa prvom tačkom dnevnog reda da li izbaciti iz takmičenja odmetnute ekipe, odnosno drugom koja se odnosi na reviziju budžeta za narednu sezonu.

Čeferin: Superligu mogla da osnuje i Crvena zvezda

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin izjavio je da klubovi koji su osnovali Superligu ne shvataju da je lepota fudbala u tome što se menja i što njime ne gospodare zauvek isti timovi.

– Gde je bio Mančester junajted u deceniji pre nego što je ser Aleks Ferguson stupio na scenu. Sećate li se možda? Gde je bio Juventus pre 15 godina? Koliko ja znam, bio je u Seriji B. Da su klubovi koji su dominirali evropskim fudbalom pre 30 ili 40 godina odlučili da prave Superligu, kako bi ona izgledala? Bili bi tu Notingem Forest, Aston Vila, Hamburg, Steaua, Porto, PSV i Crvena zvezda. To je bio evropski krem tada. To bi bila Superliga. Ali fudbal se menja. A neki to ne razumeju. Vide samo promene na bankovnim računima – rekao je Čeferin.

Pozajmica od šest milijardi evra

List „Blumberg“ objavio je juče vest da UEFA pregovara sa investicionim fondom „Centricus Asset Management“ o pozajmici vrednoj šest milijardi evra (7,2 miliona dolara) kako bi povećala nagradni fond u Ligi šampiona. UEFA je od ove kompanije i ranije uzimala povoljne kratkoročne pozajmice, a zanimljivo je da u pitanju investicioni fond iz Azije čije se bogatstvo procenjuje na oko 30 milijardi dolara, a koji je osnovao Nizar Al-Basam, bivši investicioni bankar Dojče banke i partner američkog Goldman Saksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari