UEFA traži istinu od FSS 1

„Treće poluvreme“ meča Proletera i niškog Radničkog postaje sve uzbudljivije, jer se u priču o čudnom preokretu na „Karađorđu“ umešala Evropska fudbalska federacija.

A kada UEFA posumnja u nešto onda njene članice nemaju kud, kao u ovom slučaju Fudbalski savez Srbije, čijoj je Komisiji za etiku naloženo da ispita okolnosti pod kojima je „junak utakmice“ Zarija Lambulić skrivio penal pa onda dao autogol za pobedu Nišlija. S akcentom na činjenicu da derbi 16. kola Superlige ili nije bio u ponudi domaćih kladionica ili je iz iste izbačen na dan tog duela, što je inače čest razlog za pretpostavku nečije nečasne radnje.

Poražena ekipa iz Novog Sada nije se ni rečju žalila na svirani jedanaesterac, saigrači mladog štopera nisu dramili posle druge lopte u mreži svog golmana, delegat meča Vuk Blečić u redovnom izveštaju FSS nije notirao ništa neobično, prisutni komesar za integritet takmičenja Ivan Petrić nije primetio ništa sumnjivo na stadionu Vojvodine prošlog petka… I sve bi ostalo na protestnom odlasku sa tribina zgranutih gledalaca, kuloarskim teorijama o nameštenoj pobedi prvog pratioca vodeće Crvene zvezde i analizama retkih medija da glas o dešavanjima u „srpskoj Atini“ nije stigao do Niona, a odatle stigao nalog za otvaranje slučaja povodom Proleterovog gubitka bodova za samo 60 sekundi.

– Ja, sa moje funkcije, nemam na šta da reagujem. Ništa u dobijenim izveštajima ne ukazuje da se desilo bilo šta sporno. Ako Komisija za etiku utvrdi drugačije stanje onda ću i ja moći da povučem određene poteze – kaže za Danas komesar za regularnost takmičenja FSS Dragiša Binić.

Međutim, bivši predsednik Sudijske komisije nacionalnog Saveza Radivoje Raka Đurović podseća i člana Izvršnog odbora FSS i javnost da pisana svedočanstva nisu jedini merodavan „materijal“.

– Izveštaji zvaničnih lica su tek jedan od elemenata koji se koriste u postupcima, a neretko daju krivu sliku o spornim događajima i budu u suprotnosti s naknadno utvrđenim istinama. Nije dobro skrivati se iza njih, jer tolerisanje loših pojava ne donosi ništa dobro ni našem fudbalu ni našoj zemlji. U ovom slučaju bi valjalo pažljivo analizirati video snimke sa utakmice u Novom Sadu. Eto, pre neki dan se u Beogradu desio sudar tramvaja i automobila sa tragičnim ishodom za jednog pešaka, a policija je saopštila da će se pri utvrđivanju okolnosti nesreće osim potpuno drugačijih izjava vinovnika koristiti i video zapisima sa lica mesta – objašnjava naš sagovornik, koji je bio sprečen da odgleda celu utakmicu, ali se temeljno pozabavio snimcima spornih golova tima sa „Čaira“.

– Za svakog iole boljeg poznavaoca fudbala ima dovoljno razloga za ozbiljnu diskusiju i sumnju povodom preokreta Radničkog. Svi znamo da se izbegavaju kontakti sa protivnikom tik ispred sudije, pogotovo u 16 metara, a ovaj penal je skrivljen na taj način. Pored toga, izostala je uobičajena reakcija fudbalera na dosuđivanje najstrože kazne. Kod drugog pogotka, strelac autogola uložio je neobičan napor da savlada svog golmana. Sve to ukazuje da nešto nije u redu, a sumnju dodatno potkrepljuje odsustvo sa utakmice trenera Lalatovića, u njegovoj struci poznatog kao čovek koji ne voli „dogovaranja“ – ne libi se glasnog seciranja diskutabilnih poteza Lambulića nekadašnji delilac pravde.

Ugledni sportski komentator Smiljan Banjac nagledao se spornih situacija širom fudbalske planete, pa su mu utoliko neverovatnije scene viđene u premijernom meču poslednjeg kola domaćeg prvenstva.

– Da UEFA dodeljuje nagrade za najbizarnije momente, sve bi dobili srpski superligaši i FSS. Pokušavam da se našalim, jer stanje u srpskom fudbalu je projektovano kroz te dve, tragikomične scene loših glumaca. Penal koji niko nije video i autogol koji je sve samo ne slučajan. Binić pet dana čeka „izveštaj“. Presmešno. Kao i Savez, kao takav. Šteta je što nam UEFA, o kojoj takođe nemam lepo mišljenje, i ovakvima kakvi smo gleda kroz prste – Danasov sagovornik nema dilemu oko regularnosti pomenute utakmice i kompletnog stanja u našem fudbalu.

Sada je na potezu pomenuta Komisija FSS, za koju generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović tvrdi da je „nezavisno telo“ formirano po instrukcijama UEFA, sa „apsolutno kompetentnim i stručnim kadrom“, zaduženim da se bavi „borbom protiv svih vrsta neregularnosti“. A, čiji su najveći dosadašnji dometi bile kazne visokim funkcionerima Crvene zvezde i Partizana za „prejake reči“ razmenjene u međusobnim javnim obračunima, garnirane prozivkama na račun Saveza.

Sastav Komisije za etiku

* Odeljenje za istragu

Svetislav Đurović, Zagorka Uskoković

* Odeljenje za odlučivanje

Petar Petrović, Nikola Nikodijević, Nebojša Tulić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari