Ulog direktno mesto u Evroligi 1Foto: Eurocup

Neuspeh Valensije u prolazu u Top 8 automatski je večerašnjem meču u Bolonji dao dodatnu dimenziju u obliku direktnog plasmana u Evroligu naredne sezone.

Virtus će dočekati UNIKS u majstorici polufinala Evrokupa (20.45). Pobednik uzima sve, dok poraženom ne ostaje ništa: na talonu je ne samo šansa da se jedna od ekipa domogne prilike da klupske vitrine obogati  trofejem, već i evroligaška karta za čiju su vrednost i Virtus, kao i UNIKS uložili višemilionske svote.

Nakon eliminacije Gran Kanarije u dve utakmice, košarkaši Monaka mirno će ispratiti majstoricu u Bolonji sa sufiksom evroligaške ekipe za narednu takmičarsku godinu.

Na osnovu prikazanog u prethodne dve utakmice, jasno je da je polufinalni serijal između ovih ekipa prema kvalitetu zapravo finale pre finala.

UNIKS je kao nijedan rival u toku sezone namučio Virtus, toliko, da je trijumfom u drugom susretu prekinuo perfektan niz kluba iz Bolonje koji je trajao od prošle, poništene sezone, pa sve do drugog duela polufinala u Kazanju.

U Virtusu su u prethodne dve utakmice samo Miloš Teodosić i Marko Belineli odigrali na nivou potrebnom za plasman u Evroligu naredne sezone.

Crno-beli su u gotovo svim segmentima odigrali slabije od prosečnih izdanja; primera radi: po 18 timskih asistencija deluje zadovoljavajuće, ali je značajno ispod 24,4 uspešna dodavanja po utakmici (ovosezonski prosek u Evrokupu).

Procenti za tri poena neuporedivo su slabiji u poređenju sa skoro 39 odsto uspešnosti tokom sezone (svega 29 odsto).

Kao tim koji je vrlo potentan u tranziciji, Virtus je meč u Kazanju završio bez poena u kontranapadu, sa preskromnih šest datih posle izgubljenih lopti rivala.

UNIKS je pred majstoricu možda i u psihološkoj prednosti: u Kazanju su shvatili da mogu da pobede ekipu kvaliteta Virtusa: uprkos tome što su na kraju mogli sve da upropaste, došli su do željene treće utakmice.

U Bolonji će biti jači za Nejta Voltersa (nije igrao u prvoj utakmici), trener Priftis imaće najširu moguću rotaciju.

UNIKS je u drugom susretu napravio razliku u ofanzivnom skou (čak 17) i poenima nakon izgubljenih lopti rivala (12p).

Imao je faktički duplo manje izgubljenih lopti (15-8) i kranje raspoloženog Ajzeu Kenana (19p, 4/9 za tri).

Aleksandar Đorđević, trener Virtusa, akcentovao je prisustvo navijača u Kazanju kao vrlo bitan faktor (u Italiji se i dalje igra bez publike) kao i činjenicu da UNIKS u sastavu ima nekoliko tehnički vrlo obučenih bekova.

– Nastavićemo da se borimo, to je sigurno. Jasno je gde smo grešili u Kazanju; broj izgubljenih lopti u prvom poluvremenu bio je preveliki. Uprkos tome i činjenici da su oni kontrolisali utakmicu, imali smo priliku da ih dobijemo – poručio je trener Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari