Uticajni NBA igrači lobiraju protiv nastavka sezone 1Foto: EPA/ WU HONG

Zvezda Bruklin Netsa Kajri Irving organizovao je sastanak igrača koji je obavljen putem poziva i teme sastanka bile su rasne tenzije i pitanje da li se vratiti i završiti sezonu.

Veliki broj igrača je podržao predlog da se ova sezona NBA lige ne nastavi.

Kajri Irving je na video-sastanku okupio oko 80 igrača koji su raspravljali o nastavku sezone nešto više od 100 minuta. NJegov predlog podržali su igrači poput Karmela Entonija, Kevina Durenta, Donovana Mičela i Krisa Pola, koji je inače predsednik unije NBA igrača.

„Protivnik sam odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi. Ja sam protiv sistemskog rasizma i ostalih sr**a i spreman sam da se odreknem svega što imam zarad društvenih reforma“, rekao je Irving.

Ejveri Bredli, igrač Los Anđeles Lejkersa, rekao je da je sada vreme da NBA igrači igraju šah, a ne mice. Dok Stiven DŽekson, nekadašnji NBA košarkaš, čiji je prijatelj DŽordž Flojd ubijen od strane policajca na ulici, smatra da NBA ne bi trebalo da se igra ovog leta, jer bi se tako potpuno zaboravilo na proteste kada bi košarka krenula.

„Volim NBA, to je moja porodica, ali sada nije vreme za košarku. Igranje košarke će potpuno skrenuti pažnju sa ovoga za šta se mi sada borimo. Svi će pričati o plej-ofu i niko neće spominjati nepravdu i ubistva koja suučinili policajci“, rekao je Stiven DŽekson.

Vlasnici NBA timova uglavnom su belci i DŽekson ih je osudio što su im preči džepovi, a ne ljudski životi.

„Niko od belih vlasnika nije progovorio ni reč. Niko nije zauzeo stav. Igranje košarke neće učiniti ništa drugo nego napuniti njihove džepove, kao i skrenuti pažnju s ovoga za šta se borimo, zbog čega protestujemo“.

U Americi se nedeljama unazad održavaju veliki protesti na ulicama glavnih, ali i onih manjih gradova, zbog odnosa prema Afroamerikancima. Američki medjii pišu da oko 150 NBA igrača ne želi da se nastavi sezona 2019/20, neki su zabrinuti oko povratka, druge brine život u kampusu, a jedan broj smatra da igranje nije moguće zbog protesta širom SAD povodom ubistva DŽordža Flojda

NBA liga trebalo bi da startuje 30. jula i da se završi sredinom oktobra. Uprava NBA lige i klubovi glasali su za nastavak sezone sa 22 ekipe na imanju kompanije Volt Dizni u Orlandu. Prema planu komesara lige Adama Silvera i savetodavnog finansijskog komiteta, 13 ekipa Zapadne konferencije i devet ekipa sa Istoka igrali bi osam utakmica regularnog dela sezone, uz mogući turnir za osmog nosioca i plej-of, u Dizni vorldu u Orlandu. Plan je usvojen sa 29 glasova, uz jedan glas protiv, a mediji su navodili da se radi o Portlandu. Prema tom planu sezonu su završile ekipe sa najlošijim rezultatima ove sezone: Šarlot, Čikago, NJujork, Detroit, Atlanta, Klivlend, Minesota i Golden Stejt.

Sezona u NBA ligi prekinuta je 11. marta zbog pandemije korona virusa, a trebalo bi da se nastavi 31. jula bez publike. Sezona bi trebalo da se završi do 12. oktobra, u slučaju da se u finalu igra svih sedam utakmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari