VAR, varnice i prljave igre Zvezde i Partizana 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Rat Partizana i Crvene zvezde za titulu, sve više van terena, i pol poziciju pred predugo čekane i još neraspisane opšte izbore u FSS ulazi u najosetljiviju i najžešću fazu. U kojoj se, evidentno, neće birati sredstva

Navijači Crvene zvezde i uprava srpskog šampiona krenuli su združenim snagama na trenera večitog rivala Aleksandra Stanojevića, odnosno Partizan i Fudbalski savez Srbije, kao “pokrovitelja šampionskih ambicija crno-belih”, kako u Ljutice Bogdana tumače tek nedavno prekinuto liderstvo komšijskog tima u Superligi Srbije.

Prvo su Delije tokom Kup susreta sa TSC-om, preko severne tribine, razvili transparent „Stanoje – Za jaku ligu bez VAR-a“ – kao aluziju na izlazak Partizana na prvenstveni meč sa TSC-om u prošlom kolu iako VAR sistem nije bio u funkciji, a šef struke kluba iz Humske svojevremeno je obećao da neće sa svojim timom kretati u bitke ukoliko ne postoji video nadzor sudijskih odluka – da bi dan kasnije sa „Rajka Mitića“ u etar otišlo zvanično Zvezdino saopštenje.

„Da li je VAR sistem bio u funkciji na utakmici između FK Partizan i FK TSC odigranoj 02.04.2022. godine? Ukoliko VAR sistem nije bio u funkciji na navedenoj utakmici, molimo vas da obrazložite razloge, kao i kako se to odražava na regularnost takmičenja?

Molimo da nam dostavite zvaničan stav Sudijske komisije o tome da li je trebao da bude dosuđen penal za FK TSC u 42. minutu utakmice između FK Partizan i FK TSC posle igranja rukom igrača FK Partizan Marka Jevtovića?“, glase pitanja za FSS potpisana od strane predsednika branioca titule Svetozara Mijailovića, mada se zna da sve bitnije poteze uklubu povlači generalni direktor Zvezdan Terzić.

Revoltiran VAR problematikom i mogućnošću nepostojanja prethodno najavljenog TV prenosa prilikom Partizanovog niškog duela sa Radničkim, zbog čega je kasnio početak istog, Stanojević je tada najavio da će ubuduće pre bojkovati predviđeni tajming prvenstvenih mečeva nego pristajati da se igra bez mogućnosti naknadnih provera procena arbitara i njihovog eventualnog korigovanja.

Prema njegovim rečima, tako je hteo da nastupi i prošlog vikenda, ali je „iz poštovanja prema protivniku“, drukčije postupio, uz konstataciju da „Nije u interesu ikoga da ne radi VAR“. U međuvremenu je jedan od sudijskih eksperata u medijima procenio da je TSC bez opravdanja uskraćen za jedanaestarac u meču u kom je poražen sa 2:0, baš kao što je jedan čovek od struke izjavio da je Partizan oštećen za penal u remiju bez pogodaka sa Napretkom, oko čega je trener crno-belih takođe digao buku i zbog toga dobio enormnu pojedinačnu novčanu kaznu.

Iz Humske se nisu oglašavali do zaključenja ovog broja, ali su već na prvu loptu, interno, primetili da novo saopštenje preko „plota“ dolazi dan nakon Zvezdine ubedljive eliminacije TSC-a u četvrtfinalu Kupa Srbije, pokrenute sa dva penala i jednim isključenjem na štetu gostiju, čiji trener Žarko Lazetić nije hteo da komentariše poraz, uz kratku poruku medijima- „Uvek dajem izjave ali ovog puta ja se izvinjavam svima, ne bih da odem predaleko. Teško je bilo igrati ovde“.

I prisetili se prolećnog trijumfa večitog rivala protiv Čukaričkog, jer ni na njemu jedno vreme nije radio VAR, a domaćini su imali više prigovora na rad arbitara. Ono što je uočljivo i ljudima van Humske jeste da su crveno-beli ponovo poimence targetirali svoje „neprijatelje“ u liku vršioca dužnosti predsednika FSS i bivšeg Partizanovog sportskog direktora Nenada Bjekovića, generalnog sekretara nacionalnog Saveza i nekadašnjeg vođu Zvezdinih navijača Jovana Šurbatovića, te selektora A reprezentacije, igračku legendu crveno-belih i njihovog eks prvog čoveka kluba Dragana Stojkovića.

I tu sigurno nije kraj, jer „rat“ Partizana i Crvene zvezde za titulu, bogate premije od kvalifikacija za Ligu šampiona i pol poziciju pred predugo čekane i još neraspisane opšte izbore u FSS ulazi u najosetljiviju i najžešću fazu. U kojoj se, evidentno, neće birati sredstva.

Gubitak kontrole na klupi

Trener crno-belih Aleksandar Stanojević kažnjen je sa rekordnih 500 hiljada dinara zbog komentarisanja suđenja u meču njegove ekipe sa Napretkom, a postupak protiv prvog stručnjaka crveno-belih Dejana Stankovića zbog istog prekršaja vezanog za drugu utakmicu je još uvek u toku.

Na prekjučerašnjim utakmicama četvrtfinala Kupa Srbije obojica trenera ponašala su se neprimereno, ali i skandalozno. Stanojević je naprosto pobesneo jer sudija nije svirao penal nad Rikardom, verbalni izlivi koji su se mogli pročitati sa usana u TV prenosu, ali i gestikulacije nikako ne priliče nekome ko bi trebalo da daje primer. S druge strane, Dejan Stanković je bes kanalisao ka pokušaju fizičkog obračuna sa igračima TSC-a, zbog starta jednog od njih nad Kangom, ali i prema sudiji, tako da su ga jedva zadržali da ne stupi u fizički kontakt sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari