Vaskrs rođenog šampiona 1Foto: EPA-EFE BRIAN HIRSCHFELD

O teniskom životu srpskog tenisera Novaka Đokovića mogao bi jednog dana da se napravi vrhunski dokumentarac edukativne prirode, ali i holivudski blokbaster, s posebnim akcentom na dizanje iz „blata“ 22. mesta na ATP listi sredinom 2018. godine i zbacivanje Rafaela Nadala sa trona u finišu burne sezone.

Jer, nije „beli sport“ dobio novog (starog) vladara samo zato što se Španac povukao sa turnira u Parizu već zbog toga što je 31-godišnji Beograđanin imao dovoljno znanja, volje, snage i mudrosti da se izbori sa svojim demonima i, suprotno svim fatalističkim prognozama skorijeg kraja jedne vrhunske karijere posle šestomesečne pauze zbog povrede i operacije lakta, u velikom stilu nastavi tamo gde je stao.

I više od toga. Toliko više da će sportski treneri, psiholozi i komentatori dugo izučavati njegov pređen put od lake „žrtve“ za nekoliko klasa lošijih kolega u ranim fazama (čak i manjih) turnira do „terminatora“, pod čijim nogama su ostala poslednja izdanja grend slema u Londonu i NJujorku, te mastersa u Sinsinatiju i Šangaju. Za četvrtu štafetnu palicu u karijeri i 224. nedelju na udarnom mestu u svetkom poretku, počev od 5. novembra, tačno 24 meseca posle pada sa istog.

Poznati teniski stručnjak Radmilo Armenulić ceo život je u „belom sportu“, gde je kao trener napravio vanredno dobre uspehe, pa daje sebi za pravo da konstatuje da je „Novak već najbolji teniser sveta svih vremena“.

– Sutra da završi karijeru njegova dostignuća ostala bi verovatno nedostižna za buduća pokoljenja. Ali, kako se to neće desiti još nekoliko godina ima vremena da produži listu ionako brojnih i različitih rekorda. I, naravno, naosvaja se novih grend slem titula, tj. prvo pretekne Nadalov učinak od 17 – nadam se već sledeće sezone – pa Federerov od 20 takvih trofeja. On može još toliko toga da napravi u tenisu, a oni sve manje.

Našeg sagovornika posebno impresionira Đokovićevo „vaskrsnuće“.

– Ne sećam se da je iko uradio što je on, a imam dugo pamćenje. Jeste Agasi svojevremeno na prvo mesto došao sa 34. pozicije, ali nije bio povređen kao Novak. Zvuči neverovatno, ali je istinito, da mu je u aprilu operisan lakat a da je već u novembru prvi na ATP listi. Fascinantno!

Armenulić ima svoje viđenje nezabeleženog uspona za kratko vreme.

– Đoković ima redak šampionski karakter, nestvarnu samodisciplinu i nepresušnu ambiciju, posvećen je treniranju, vodi računa o svom telu i ishrani… Sve što mu se dešava zaslužio je i zbog njegovih ljudskih kvaliteta. Brine o svojoj porodici, uvek je uz prijatelje, pomaže kolegama, daruje nepoznate… Stalno uči, o svemu i svačemu, voli ljude i ima vremena za svakoga ko mu se obrati, kao kada je usred zvanične večere Dejvis kup reprezentacije pozvao Milenu Dravić i pola sata je hrabrio, jer je čuo da njen Dragan želi da ga upozna a zbog bolesti nema snage za to. Stvorio je kult ličnosti, pa ne čudi što ga ljudi porede sa našim najvećim umovima Nikolom Tesom, Mihajlom Pupinom i Milutinom Milenkovićem, zahvalni na tome što je svojim rezultatima i ponašanjem dao Srbiji na pozitivnom imidžu.

Bogdan Obradović proveo je 20 godina uz Novaka, zbog čega su mu poznate sve nijanse njegove ličnosti i tajne profesionalnog života čoveka čija je karijera uzor mladim ljudima širom sveta i predmet divljenja mnogih velikih sportista.

– Više puta sam pričao sa Tonijem Nadalom i uvek sam od Rafinog strica i bivšeg trenera čuo istu stvar o Novaku – da nema pandana njegovom tenisu, odnosno da mu niko ne može stati na put kada je na svom maksimumu. I zaista, niko kao on ne može toliko da ne greši, tako dobro se kreće, ima takav fokus i balans, do te mere kvalitetne poene… To vam je sve prosta matematika, lako izračunljive stvari pre meča. Međutim, kada on krene tu se dešava kompletna hemija. I drugi jako treniraju, puno se trude i baš žele da pobeđuju, ali niko nema njegovu glad za trofejima. I, jednako ključna činjenica, niko ne uživa u tenisu kao on. U isto vreme je profesionalac od glave do pete i onaj dečak koji se iz čiste ljubavi prema tenisu dohvatio reketa. Toliko voli to što radi da sigurno ne bi znao da izbroji sve svoje titule, pošto se ne opterećuje statistikom i novcem. Zato je Novak istinski fenomen.

Selektor srpske Dejvis kup reprezentacije u vreme osvajanja ovog takmičenja 2011. godine kaže da je Novak veliki i zato što je u stanju da vidi svoje greške i popravi načinjenu štetu.

– Kao što sam smatrao da Agasiju i Štepaneku nije mesto uz Novaka tako sada još jednom ističem ulogu Vajde i Gerharda u njegovoj karijeri i pogotovo u ovom veličanstvenom povratku na prvo mesto, uz nadu da će i Miljanović jednog dana ponovo biti deo tog šampionskog tima. Drago mi je što je Đoković to shvatio i što se vratio na svoj stari put. Kada ga je prošlo zasićenje, a ono je bilo neminovno u nekom trenutku, uvideo je da mu mešanje karata nije donelo očekivane pomake i napravio je prave poteze. Vratili su mu se njegovi ljudi, a on je kao predvodnik tog trofejnog društva dao i daje sve od sebe. Otuda ne čudi njegova ponovna apsolutna dominacija – objašnjava naš sagovornik, a projekcije kažu da bi Novak mogao dugo da ostane broj 1.

Pod uslovom da dogura daleko na jedinom preostalom turniru u Londonu, gde ni on ni Nadal ne brane bodove. Ako „pokori“ Pariz biće dovoljno „samo“ da uđe u finale, mada mu i to neće biti neophodno bude li se Španac povukao sa zadnjeg „megdana“ u sezoni. U slučaju ovog drugog scenarija (u zavisnosti od plasmana) mogao bi da ima čak i više od 2.000 bodova više na kraju 2018. godine. Bude li tako neće mu biti potrebno previše truda da zadrži primat sve do Vimbldona u julu, s obzirom da će do tada braniti malo bodova. Kao neko ko je brzo ispadao na poslednjem Australijen openu, u Majamiju, Barseloni, Monte Karlu… braniće manje bodova od svojih pratilaca. Primera radi samo 200 od mogućih 4.000 na startnom grend slemu i dva uvodna mastersa.

Što bi trebalo da znači da bismo mogli još dugo da se dičimo da smo zemljaci najboljeg tenisera sveta.

Šampionski fakti

profesionalna karijera od 2003.

ukupno titula 72

grend slem trofeja 14

masters pehara 32

nedelje na 1. mestu 223

pobeda/poraza 828/173

zarada od turnira 120,471,450 dolara

Prvi čovek koji je…

  • osvojio 5 titula na Australijan openu
  • nije izgubio nijedan ATP poen u kalendarskoj godini
  • uzeo 6 masters trofeja u jednoj sezoni
  • 4 puta u nizu osvojio završni turnir
  • zaradio više od 20 miliona dolara za 12 meseci

Jedini koji je…

  • kompletirao „Zlatni masters“ (9 turnira serije 1000)
  • igrao 15 uzastopnih finala turnira
  • ostvario više od 30 pobeda protiv igrača iz Top 10
  • učestvovao u finalima 8 od 9 Masters turnira u jednoj godini
  • pobedio Nadala na Rolan Garosu bez izgubljenog seta
  • osvojio 95,7% mečeva posle osvajanja prvog seta sa 74,1% uspešnosti pobeda u odlučujućem setu

* Ovo su samo neki od Đokovićevih rekorda

Pao i DŽumhur

Dan posle preticanja vodećeg Rafaela Nadala na ATP listi, naš as se plasirao u četvrtfinale mastersa u Parizu. Tako što je ubedljivo dobio prvi set premijernog duela sa Damirom DŽumhurom (6:1), a rival iz Bosne i Hercegovine mu se pri vođstvu Novaka od 2:1 u nastavku meča predao zbog bolova u leđima. Naredna prepreka ka novoj tituli zove se Marin Čilić, a Hrvat u današnji susret ulazi sa skorom od 15 poraza i samo dve pobede u ranijim bitkama sa Đokovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari