Vaterpolisti Srbije pobedili Francusku u osmini finala Evropskog prvenstva, protiv Mađarske za polufinale 1Branislav Mitrović. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

 

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je Francusku rezultatom 14:10 (3:2, 3:4, 3:1, 5:3) u prvoj utakmici osmine finala Evropskog prvenstva.

Za plasman u polufinale ekipa selektora Uroša Stevanovića igraće protiv aktuelnog šampiona sveta Mađarske, a ovaj duel na programu je u petak (15.00).

Meč sa protivnikom, koji je na prethodnom šampionatu Starog kontinenta pobedio Srbiju i tako izbacio u drugu diviziju evropskog vaterpola, prelomljen je početkom poslednje četvrtine, kada su „delfini“ prvi put poveli sa četiri gola razlike (11:7).

Srbija je dobro ušla u meč i stekla dva gola prednosti (3:1), ali je već u finišu ove deonice usledio pad koncentracije, pre svega pred svojim golom.

„Delfini“ su igrali plitko u odbrani i dozvolili bekovima protivnika da se razigraju i da u drugoj četvrtini donesu rezultatski preokret.

Ipak, najviše zahvaljujući sjajnim odbranama golmana Branislava Mitrovića, kao i pogotku Dušana Mandića u poslednjem sekundu deonice, na poluvremenu je rezultat bio nerešen (6:6).

U prva dva napada treće četvrtine Srbija je uspela da postigne golove preko Drašovića i Ubovića, a potom i da ovu prednost sačuva sve do ulaska u poslednjih osam minuta.

Iako su Francuzi imali prvi napad u poslednjoj četvrtini, napravili su grešku, a na drugoj strani ostali sa dva igrača manje.

To je iskoristio Jakšić za prvo vođstvo od tri gola razlike, da bi posle još jedne od mnogih sjajnih odbrana Mitrovića, u sledećem napadu Mandić postigao svoj četvrti gol i doneo nedostižnih 11:7.

Do kraja Srbija je igrala bez opterećenja, pa je Radulović četiri minuta pre kraja doneo „delfinima“ i najubedljivije vođstvo na meču (13:8).

U pobedničkom timu Mandić i Drašović postigli su po četiri gola, Jakšić je tri puta savladao golmana protivnika, a po jedan pogodak postigli su Radulović, Ubović i Vico.

U duelu sa Mađarskom Srbija će imati veliku šansu za plasman u polufinale zato što su svetski šampioni na ovo takmičenje stigli u podmlađenom sastavu, bez nekoliko najboljih igrača.

Osim za medalje, reprezentacija Srbije pokušaće na šampionatu Evrope da izbori i plasman na Olimpijske igre koje se ove godine održavaju u Parizu, a učešće na tom turniru već su obezbedile Francuska (domaćin), Mađarska (svetski prvak) i Grčka (svetski vicešampion).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari