Već viđeni putnici za Rusiju 1Foto: FoNet AP

Koliko trenera i selektora toliko shvatanja igre, principa i kriterijuma, ali postoje neke generalne podele među njima, pa tako, na primer, jedni sastavljaju timove mnogo pre početka utakmica ili takmičenja, a drugi takvu odluku odlažu sve do poslednjeg roka.

O njoj dugo ćute svojim izabranicima ili ih uopšte ne drže u neizvesnosti, dele je sa javnošću ili je puste da sačeka početak meča ili turnira.

– Želeo bih da imenujem tim pre sledećeg prijateljskog meča jer ću imati ekipu koja će da uvežba igru i taktiku. Ako pozovete njih 23 sigurnih i još petoricu u pripravnosti, koji će znati svoju ulogu, kao što je uradio Goran Sven Erikson, na taj način svi znaju njihovo mesto. Kada imate njih 28 ili 30 u timu koji misle da imaju šansu onda je mnogo nesigurnosti i nervoze u igri – otkrio je šef stručnog Engleske Geret Sautgejt posle martovskog „druženja“ sa kandidatima za dres „gordog Albiona“ na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Njegov kolega sa klupe Srbije, Mladen Krstajić, još se ne izjašnjava na jednu od najatraktivnijih i najintrigantnijih sportskih tema u zemlji gde su svi (uvek bili) veći selektori od onih kojima je to posao, ali i bez njegove izjave da se naslutiti da će 20 fudbalera u polju i trojica golmana u najvećem broju biti probrani među onima što su vodili bitke za Rusiju. Uz nekoliko novih lica poput velikog pojačanja u liku Sergeja Milinkovića Savića, trenutno jednog od traženijih vezista u Evropi, čije sjajne partije u Laciju smenjeni selektor nije smatrao dovoljnim za priključenje ekipi, a to ga na kraju (najviše) koštalo prava i privilegije da sam završi započetu misiju sa nacionalnim timom.

Oni što se razumeju u materiju sa strane primećuju neke stvari, pogotovo posle nedavnog poraza od Maroka i pobede nad Nigerijom, pa smo tako reč dali treneru Napretka Miloradu Kosanoviću.

– To je to, kada je reč o igračima. Nemamo više vremena za nove eksperimente ili, da budem konkretan, za traženje nečega što bi nas učinilo silom napred – u poslednjoj fazi igre. Nismo Španija, pa da možemo laganim kombinacijama doći do završnice. Nedostaju nam dubina i brzina na tom delu terena, što ne znači da selektor nema ideju kako da reši problem. Ne kažem da je ovo što imamo slabo, naprotiv, samo se bojim na nije na nivou potrebnom za egal borbu sa rivalima, kakvi su naši u grupi…. – kaže stručnjak, koji se ove sezone proslavio pobedama nad večitim rivalima za titulu Partizanom i Crvenom zvezdom.

Najodgovorniji za igru lučanske Mladosti, Nenad Milovanović, ne bi da se petlja tamo gde mu nije mesto, kao „milioni selektora u Srbiji“, pogotovo zbog toga što komandante reprezentacija smatra „hendikepiranim“ jer imaju kudikamo manje vremena za rad sa ekipom od klupskih trenera, ali ima svoj ugao gledanja.

– Za moj pojam, u fudbalu kao i u ljubavi nema minulog rada. Svi na terenu i pored njega moraju iznova i iznova da se dokazuju. Takođe, mislim da uvek treba da igraju najbolji, samo je teško, osetljivo i zahtevno njihovo sklapanje u jedan mozaik. Posebno selektoru, u ovom slučaju Krstajiću, s obzirom da će mu na pripreme doći momci sa 60 i 30 utakmica u sezoni, sa istim ili različitim ulogama na terenu u reprezentaciji i klubovima, fit ili roviti… Želim mu svu sreću u tom poslu, kao i FSS, mada je i samim plasmanom na Mondijal napravljena velika stvar za srpski fudbal. Verujem da zna šta radi, pa tako mislim da će znati, recimo, i kako da stiša euforiju oko Sergeja Milinkovića Savića. Dečko je super klasa i nije čudo što ga toliki klubove traže od Lacija, kao što titula omladinskih prvaka sveta njegove generacije nije bila slučajnost, ali mora se rasteretiti. Da ta tenzija oko njegovog prvo nepozivanja, a sada pozivanja, u nacionalni tim, ne bi izazvala kontraefekat – rezonuje trener sa dugim stažom u domaćoj Superligi.

Ljubinko Drulović najbolje zna kako je biti u koži Muslinovog naslednika, jer je selekciju s igračima do 19 godina vodio do evropskog zlata 2013, a posle neko vreme bio vršilac dužnosti šefa stručnog štaba A tima. I bez toga revnosno prati dešavanja u vezi Stojkovića, Ivanovića, Matića, Ljajića i ostalih.

– Pretpostavljam da će igrači viđeni protiv Maroka i Nigerije biti Krstajićevi aduti i na Svetskom prvenstvu. Možda još dvojica, trojica uđu u kombinaciju do kraja priprema za Mondijal. Ne čudim se što je naš selektor, kao Muslinov pomoćnik tj. neko ko je i pre imenovanja na sadašnju funkciju imao tačan uvid u sve kvalitete i karakteristike reprezentativaca, zadržao gro igrača iz perioda kvalifikacija. Kao što se nadam da će, uslovno rečeno, sigurni putnici u Rusiju zdravi i pravi doći na završno okupljanje. Ne verujem da ima velikih kadrovskih dilema niti sumnjam da mu je jasno da nam ekipa, bez obzira na sastav, mora biti agresivna i kompaktna. U svim linijama – razmišlja naš sagovornik, inače ohrabren golovima Aleksandra Mitrovića protiv Nigerije i u Fulamu, jer nam je prva od samo dve klasične centarforske opcije pred golom protivnika.

Muslin imao dilemu

Neposredno posle završetka kvalifikacija, u vreme kada još nije bilo nagoveštaja njegovog razlaza sa Fudbalskim savezom Srbije, tj predsednikom FSS Slavišom Kokezom, Slavoljub Muslin javno je priznao da je daleko od konačnog spiska putnika na Mondijal.

– Imam veliku dilemu. Da li da na Svetsko prvenstvo putuju svi koji su uglavnom izneli ove kvalifikacije, jer su na neki način to zaslužili, ili da ekipu osvežimo sa nekoliko najboljih mladih reprezentativaca. U junu sledeće godine neki od naših aktuelnih i standardnih reprezentativaca biće još osam meseci stariji i tada će već biti pred krajem svojih karijera – govorio je u oktobru iskusni stručnjak, tada samo siguran u privrženost formaciji 3-4-3, ubeđen da je baš taj njegov sistem doneo plasman na SP.

Jokanović besan zbog Mitrovića

Slaviša Jokanović je zadovoljan golovima Aleksandra Mitrovića protiv Nigerije, ali je besan što se ljudi iz FSS nisu držali dogovora, odnosno što je njegova velika uzdanica u Fulamu jedini odigrao svih 180 minuta na nedavnim proverama, par dana pre važnog nastupa za ovog premijerligaša.

– Srećan sam što je Mitrović odigrao dobre utakmice i što je Srbija pobedila. Sa druge strane, nemam baš mnogo toga lepog da kažem o poštovanju koje je pokazala reprezentacija Srbije i prema meni i prema mojoj ekipi. Važno je imati reč i kada mi obećate nešto i slažete me, to me čini vrlo nezadovoljnim – poručio je iz Engleske čovek koji je pozajmljivanjem od Njukasla ovog proleća oživeo karijeru pomenutog centarfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari