Velika sreća za Grega Popovića: Viktor Vembanjama dolazi u San Antonio 1EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Osmehnula se sreća Gregu Popoviću baš kao i krajem 20. veka kada je u redove San Antonija stigao Tim Dankan.

Dugo već San Antonio nije relevantan faktor u NBA ligi. Situacija bi, pak, mogla da se promeni od naredne sezone ukoliko Sparsi zagrle sreću koja im se ukazala i na predstojećem NBA draftu sa prve pozicije izaberu Viktora Vembanjamu, izuzetno talentovanog francuskog košarkaša.

Naime, jutros je završena NBA lutrija na osnovu koje je Gregu Popoviću, šefu struke Sparsa, omogućeno da kao prvi bira na predstojećem draftu, koji će se održati krajem juna u Bruklinu.

U igri je bilo 14 timova koji nisu prošli u plej-of ove sezone. Pravo da drugi biraju dobili su Šarlot Hornetsi, a sa trećeg mesta uključiće se Portland.

 

Hjuston će birati kao četvrti, dok je najveći gubitnik Detroit. Naime, pred lutriju, San Antonio, Hjuston i Detroit imali su najviše – po 14 odsto šanse da dobiju pravo biranja sa prvog mesta. Na kraju, Pistonsi će tek sa pete pozicije izabrati novog rukija u svom timu.

Važno je istaći da je Dalasu pripalo deseto mesto, što znači da će imati pravo da biraju na draftu; da su, kojim slučajem, završili na nižoj poziciji, Njujork bi im uzeo mogućnost izbora sa pomenute pozicije.

Sparsima se osmehnula sreća. U Teksasu se nadaju da će Viktor Vembanjama imati talenta i kvaliteta u srazmeri onoga što je ekipi pružio Tim Dankan, kojeg su izabrali 1997. godine, takođe sa prve pozicije.

Dankan i Dejvid Robinson činili su sjajan centarski tandem, zajendo su osvojili prvu od, ispostaviće se, ukupno pet titula, koliko ih Dankan ima u kolekciji u dresu Sparsa.

Vembanjama je neko za kime vlada neverovatna pomama. Od momenta kada se pre dve godine pojavio na seniorskoj sceni znalo se da će na draftu 2023. biti visoko pozicioniran.

Ove sezone u Metropolitanu samo potvrđuje zbog čega ga smatraju generacijskim talentom.

Sa svega 19 godina, visine 221 centimetar, raspona ruku 240 centimetara ima takvu koordinaciju pokreta, tehniku i mehaniku šuta da može da pokriva najmanje tri pozicije.

Interesantno je da je minulog leta odlučio da napusti Asvel i odustane od prilike da igra Evroligu. Štaviše, digao je ruke uopšte od evroscene, pošto ekipa Vensana Kolea nije imala mesto na međunarodnim takmičenjima.

Dobio je mesto lidera u ekipi francuskog selektora, ali i priliku da usred sezone igra egzibicione utakmice u SAD protiv timova iz Razvojne lige.

Nakon što je počela sezona, NBA je kupila prava na prenošenje utakmice Metropolitana u francuskoj ligi, kako bi ljubitelji košarka s druge strane Atlantika mogli da se upoznaju sa budućnom NBA zvezdom.

NBA draft lutrija

1. San Antonio

2. Šarlot

3. Portland

4. Hjuston

5. Detroit

6. Orlando

7. Indijana

8. Vašington

9. Juta

10. Dalas

11. Orlando

12. Oklahoma

13. Toronto

14. Nju Orleans

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari